Lex Nelissen

Duizendpoot


Aloys Nelissen, zoals zijn ouders hem dopen, wordt op 16 juli 1949 geboren in Hoensbroek. Tussen 1961 en 1966 bezoekt hij de RD Don Bosco MULO. Hij wordt gedreven door een drang te amuseren. In zijn jonge jaren, aan het begin van de jaren 70, is hij discjockey bij bar-dancing Lotus in Kerkrade en neemt hij zijn artiestennaam Lex aan. In 1980 neemt hij discotheek Shangri-La aan de Willemstraat over en doopt deze om in Lexis. Wel laat hij de zaak zegenen door een priester, want daar is alles gebeurd wat God verboden heeft.  Vervolgens is Lex onder meer oud-nachtburgemeester van Heerlen, barista, koffie-importeur, pizzeria­-uitbater, theaterdirecteur, diskjockey, presentator, theatermaker en zanger. Vooral dat laatste wil zijn bescheidenheid nooit waar hebben. “Ich prevel mer get”. Op 1 januari 2017 gaat hij “met pensioen”. Lex overlijdt op 13 november 2021.

Voor veel artiesten is hij een belangrijke schakel in de weg naar een eigen netwerk en podiumervaring. Ook weet hij artiesten op weg te helpen door hen een CD-productie aan te bieden bij zijn eigen platenlabel LN Records.

 • Presentator bij RTV Parkstad, programma Lex Ontmoet…
 • DJ bij de Vinyl L’express
 • 2011-2017 directeur Cultuurhuis Heerlen
 • 1992-2012 eigenaar Theater Lexor
 • 1983-1994 eigenaar Pizzeria Rico
 • 0000-0000 eigenaar Ginelli
 • 1982-2021 eigenaar LN Records
 • 1979-1983 eigenaar Discotheek Lexis

Deze nachtburgemeester van Heerlen verhuist uiteindelijk naar Kerkrade.

​Afscheid


Foto met dank aan Luc Lodder

Op 20 november vindt de allerlaatste theatervoorstelling rondom Lex plaats. Een groot afscheid heeft hij nooit gewild, maar familie, vrienden en bekenden eren hem toch nog één keer in de grote zaal van het Royal Theater in Heerlen. Intens, mooi en waardig wordt dit afscheid later genoemd, waarbij een keur aan artiesten de revue passeert, terwijl het ontzielde lichaam van Lex rechts op het podium in een felrode kist neergezet is, omgeven van een bloemenpracht. Nog één keer is Lex het middelpunt en nog één keer een uitverkochte zaal, waarbij de honderden aanwezigen het leven van deze imposante man vieren zoals Lex zelf het leven gevierd heeft.

Producten


Ander werk op geluidsdragers


 • Op 23 september 2018 komt de verzamel-dubbel-CD De Ganse Kluur (Hoensbroekse Luisterliedjes 2017-2018) uit. Op CD1, nummer 17, is Lex te vinden met het nummer Dieke Friete (feat. Angelo Bombrini) en CD2, nummer 5, met Sjaatse op de Viever.
 • 1981 –  Heëleshe nagte zint lang / Es d’n tap mer löpt, single, als duo Kappes, samen met Wim Frijns (en soms met assistentie van Jos Hahn)
 • 1981 – Lééve Herman / Veul mich ins aan de vottetesh, single, als duo Kappes, samen met Wim Frijns (en soms met assistentie van Jos Hahn)
 • We komen allen in de hemel, single, cover van de Vogeltjesdans, als Lex en z’n vrienden.

Trivia


Als Lex komt te overlijden zijn L1-verslaggevers Ruud Kleinen en Sander Selen net bezig aan een documentaire over hem. De docu, die uiteindelijk de naam “Lex Nelissen – Vluchten Kan Niet Meer” krijgt, gaat op vrijdag 18 maart 2022 in premiere in Royal te Heerlen.
Er gaan stemmen op om de, “zijn”, Willemstraat in Heerlen te hernoemen tot Lex Nelissenstraat.

Verder


Zie ook: Adieë wa?!
Zie ook: Smullen met Wim, herinneringen aan Lex.
Luister ook: Plat-eweg

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 15 maart 2022
518 x gelezen

2 reacties op “Lex Nelissen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.