Vie - Leven in Beweging

Gezondheidsinitiatief


Vie – Leven in beweging is het gezondheids- en vitaliteitsprogramma van de gemeente Kerkrade. Het programma ondersteunt de bewoners van Kerkrade en Parkstad in het verkrijgen van een vitale en gezonde leefstijl. Vie bestaat uit drie hoofdprogrammalijnen die nauw met elkaar in verbinding staan:

1. Een gezonde Jeugd
2. Vitale wijk
3. Vitale ouderen

De hoofdprogrammalijnen bestaan uit deelprogramma’s, waarvan er een aantal dit jaar al is gestart.
De Gemeente Kerkrade wil een kentering teweeg brengen op het gebied van gezondheid. Het is de ambitie om in 2030 de achterstand op de lijstjes die te maken hebben met gezondheid en vitaliteit ten op zichte van de rest van Nederland met 25 procent te hebben ingelopen. Zo streeft de gemeente naar minder mensen in eenzaamheid, minder jonge kinderen op school met obesitas, minder kinderen die gebruik maken van jeugdhulp, minder laaggeletterdheid en minder armoede.

Op het terrein van het Atrium Ziekenhuis achter het raadhuis wordt in 2021 de zogeheten Vie-locatie gebouwd. Hier verrijst een 42 miljoen Euro kostend groot sportcomplex met binnenzwembad, sporthal en een kennis- en expertisecentrum dat de naam Vie Innovatie Hub Parkstad (VIHP) draagt. In de VIHP worden onder andere de resultaten van de programma’s gemonitord en kunnen inwoners van Parkstad innovatie ideeën indienen ter verbetering van de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Parkstad. Ideeën die gehonoreerd worden kunnen een maximale investeringssubsidie van €10.000 tegemoet zien.

De gemeente Kerkrade werkt in Vie nauw samen met een aantal maatschappelijke partners. De Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad Limburg en IBA Parkstad participeren financieel in het project. De Vie faciliteiten worden geëxploiteerd door Optisport.

Zwembad open dag op 12 maart 2022
Sporthal open dag op 12 maart 2022

Verder


Zie ook: kerkradewiki.nl/centrumplan
De website van VIE: vie-kerkrade.nl/

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 14 maart 2022
154 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.