Jód Jek

Carnavalsvereniging


Net als veel carnavalsgroepen, ontstaat ook Jód Jek uit een vrienden- of familiegroep. Op 11 november 1986 ontstaat carnavalsgroep en optochtdeelnemer Mót Kenne met 6 leden uit zo’n vriendengroep. In 1991 wordt die naam gewijzigd in Jód Jek. Aanleiding hiertoe is het idee bij de groep dat de groepsnaam met Kerkraadse G (de J) moet beginnen. Op 20 februari 2020 wordt de groep opgeheven.

Motto

De vereniging zoekt ieder jaar tijdens de jaarvergadering een nieuw motto waarbij d’r Kloon centraal staat. Weken van oefenen gaan aan de deelname vooraf, het streven is ieder jaar weer, om zo perfect en georganiseerd als mogelijk de optocht te lopen. Iedere jaar weer, zijn de kostuums, attributen en manier van lopen een lust voor het oog. De vereniging wordt tijdens een van de optochten opgemerkt door een afvaardiging van Het Heilig Wammes van Maaseik. Sinds 1996 loopt Jód Jek, op uitnodiging van Het Heilig Wammes, mee in de halfvastenstoet van Maaseik. De halfvastenstoet wordt door de leden gezien als een prachtige afsluiting van het seizoen.

Sjlajerparade

Tijdens de jaarvergadering in Maart 1994 wordt besloten om deel te gaan nemen aan de Sjlajerparade in de Kerkraadse Rodahal. Afgesproken wordt dat de vereniging zelf de teksten en de muziek zal schrijven. Op de eerste zaterdag na 11 november 1994 nemen zij voor de eerste keer deel aan de Sjlajerparade in de Rodahal, bij dit eerste optreden eindigen zij als tweede. Dit is voor hun een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan.De groep presenteert in November 2003 in de Rodahal tijdens de Kirchröadsjer Sjlajerparade de winnende carnavalssjlaajer Los Joa Los Joa (Henk Vannuys/Henk Vannuys).
Deelname aan de jaarlijkse Sjlajerparade brengt optredens elders met zich mee. Het aantal optredens groeit ieder jaar waardoor nu tijdens het seizoen vrijwel alle zaterdagen in de maanden November, Januari en Februari volgeboekt zijn, in de laatste week voor de Vasteloavend is de vereniging dagelijks op pad. In eerste instantie treedt Jód Jek alleen in Kerkrade op, nu echter is Jód Jek in heel Zuid Limburg en het naburige Rheinland te zien. Tijdens de optredens bestaat de mogelijkheid dat een dansmariesje mee optreedt. In de beginperiode is zij, Stephanie, lid van de vereniging; maar daar ook zij inmiddels een volle agenda heeft, is zij niet steeds beschikbaar. Indien mogelijk, wordt haar dans in het programma ingepast.

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 19 juli 2020
48 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *