NV IAO Internationale Autobusonderneming

Algemeen


De IAO is een busonderneming gevestigd in Eygelshoven en Nieuwenhagen tussen 1938 en 1986. Zij ontstaat in 1938 uit de voormalige busbedrijven Römkens & Kemperdick te Eygelshoven en Van Kan te Nieuwenhagen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog fuseert de IAO kortstondig met de NADO uit Nieuwenhagen onder druk van de Commissie Vergunningen Personenvervoer. Na de oorlog bestaat zij alleen op papier. In de praktijk worden de busdiensten uitgevoerd door:

  1. W.J. Römkens Autobus Onderneming en
  2. van Kan’s Garage- en Autobusonderneming

De bussen waarmee gereden wordt hebben een rood-crême kleurige stijl. De bussen van Römkens kleuren roder, terwijl bij de bussen van Van Kan de crêmekleur meer naar voren komt.

Op donderdag 3 februari 1949 recipieert het bedrijf in het Grand Hotel Heerlen ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan (Bron: Limburgsch Dagblad 4 februari 1949)

Al vanaf 1956 werkt de IAO samen met de LTM en anderen. In 1978 fuseren veel bedrijven tot Verenigd Streekvervoer Limburg, waarbij de IAO buiten schot blijft. In 1984 treedt Van Kan toe tot de VSL, maar gaat als toervervoerder nog enkele jaren door. Op 1 juni 1986 wordt ook Römkens overgenomen door de VSL.

Walther Johann Römkens

Hij wordt geboren op 6 juni 1898 in Altendorf Essen en overleed op 13 december 1979 te Eygelshoven. Samen met zijn halfbroer Wiel (Willem Jacob) Kemperdick en later ook Van Kan uit Nieuwenhagen startte hij een taxi- en busonderneming. Uiteindelijk groeide dit uit tot de Internationale Bus Onderneming ( NV IAO). Zij waren de pioniers voor het busvervoer in de regio Oostelijk Zuid Limburg samen met onder meer de LTM. Met het grote aantal medewerkers zorgde de familieonderneming voor veel werkgelegenheid in de regio. Hert grensoverschrijdende karakter van de busverbindingen was zeker uniek. Uiteindelijk werd in 1986 na ruim zestig jaar de onderneming opgeheven en als een van de laatsten ging de IAO op in het Verenigd Streekvervoer Limburg.

Heinz Walter Römkens

Heinz wordt geboren  9 januari 1936  en  overleed op 18 januari 2003 te Eygelshoven.
Busondernemer / directeur autobusonderneming  IAO NV ( Internationale Autobus Onderneming) te Eygelshoven. Als gevolg van het overheidsbeleid gericht op schaalvergroting en fusiebeleid voor het streekvervoer werd de IAO opgeheven en ging het op in het Verenigd Streekvervoer Limburg. Samen met zijn vader was hij de grondlegger voor het Streekvervoer in het huidige gebied van Oostelijk Zuid Limburg. Als bijzonderheid gold dat de IAO grensoverschrijdend vervoer verzorgde in het buurland Duitsland. Ook na de tweede wereldoorlog brachten zij deze verbindingen weer tot stand.

Walther Römkens met zoon Heinz Walter bij de garage in Eygelshoven

Verder


zie ook: Tram- en Buslijnen

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 6 augustus 2021
277 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.