Frans Mohr

Muzikant en koster


Foto, collectie Paul Mohr: Frans en Jo.

Frans Jozeph Albert Hubert Mohr wordt te Mechelen geboren op 18 juni 1889. In 1909 opent hij op de hoek Kerkstraat-Patronaatstraat te Spekholzerheide een horlogerie. In datzelfde jaar, op 14 juni, treedt hij in het huwelijk met Mathilde Bosten. Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren.

Op 1 mei 1911 begint hij met zijn werkzaamheden als koster en organist te Chevremont, maar al een jaar later verhuist hij deze functies naar de St. Martinuskerk te Spekholzerheide. Hierin volgt hij de heer Dorthu op. Frans, die in de parochie bekend staat als “d’r ouwe köster”, zal dit werk gedurende 43 jaar doen. Behalve koster en organist is hij dirigent en directeur, en later ere-directeur, van het kerkelijk zangkoor St. Rochus.

In oktober 1954 wordt hij door pastoor Grooten onderscheiden met de pauselijke orde Pro Ecclesia et Pontifice vanwege zijn vele verdiensten voor de kerk. Zijn zonen Jean (organist en opticien) en Jo (koster en horlogemaker) worden later eveneens onderscheiden met de pauselijke orde Pro Ecclesia et Pontifice.

Frans Mohr overlijdt op 12 februari 19691)Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan de welwillende medewerking van Paul Mohr..

Delen:
Deel dit artikel per mail










Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 1 januari 2022
44 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.