Frans Mohr

Muzikant en koster


Foto, collectie Paul Mohr: Frans en Jo.

Frans Joseph Alphons Hubertus Mohr wordt te Mechelen geboren op 18 juni 1889. Vanaf 1906 is hij in Aken in de leer om het horlogemakersvak te leren en in 1909 behaalt hij zijn Meistertitel. Op 21 mei in hetzelfde jaar opent hij te Nieuwenhagen zijn eerste horlogemakerszaak en op 9 juni treedt hij te Nijswiller in het huwelijk met Mathilde Bosten. Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren. Op een vooralsnog onbekende datum opent hij op de hoek Kerkstraat-Patronaatstraat te Spekholzerheide een horlogerie.

Op 1 mei 1911 begint hij met zijn werkzaamheden als koster en organist te Chevremont, maar al een jaar later verhuist hij in deze functies naar de St. Martinuskerk te Spekholzerheide. Hierin volgt hij de heer Dortu op. Frans, die in de parochie bekend staat als “d’r ouwe köster”, zal dit werk gedurende 43 jaar doen. Behalve koster en organist is hij dirigent en directeur, en later ere-directeur, van het kerkelijk zangkoor St. Rochus.

In oktober 1954 wordt hij door pastoor Grooten onderscheiden met de pauselijke orde Pro Ecclesia et Pontifice vanwege zijn vele verdiensten voor de kerk. Zijn zonen Jean (organist en opticien) en Jo (koster en horlogemaker) worden later eveneens onderscheiden met de pauselijke orde Pro Ecclesia et Pontifice.

Frans Mohr overlijdt op 12 februari 19691)Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan de welwillende medewerking van Paul Mohr..

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 2 maart 2022
141 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.