Filmkring Kerkrade

In april 1938 wordt in het Hollandia theater aan de Markt voor de 10e en laatste keer een filmavond georganiseerd door R.K. Studentenclub St. Lambertus. In de pauze verteld kapelaan J. Reinartz dat in Kerkrade, net als in Maastricht (1933) en Heerlen (1937), een filmkring in oprichting is. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij kapelaan Reinartz of bij een van de bestuursleden van de studentenvereniging. De jaarcontributie bedraagt Fl.1,-. De oprichting van de Filmkring is op 15 juli 1938 een feit. In het bestuur zitten dan:

Voorzitter – A.C.J. van der Heyden
Ondervoorzitter – M.L.J. Vaessen
Penningmeester – H.C.F.G. van Ditzhuyzen
Secretaris – H.H.J. Vondenhoff
Kapelaan Reinartz en W.J.A. Wiertz hebben ook zitting in het bestuur.

De eerste filmavond vindt plaats op vrijdag 26 augustus 1938 in het Hollandia-theater. Voor de toegangsprijs van een kwartje kunnen de bezoekers genieten van achtereenvolgens het Paramount Wereldnieuws, de U.F.A.-cultuurfilm Gross Glockner Hoog Alpenstraat, de tekenfilm Little Beau Porky en na de pauze de hoofdfilm De Verloren Zoon, een film van Louis Trenker.

In mei 1940 vindt de voorlopig laatste filmavond plaats, waarna er een gedwongen pauze van 7 jaar begint. Eind 1947 worden de activiteiten hervat. Het is nog niet duidelijk wanneer de Filmkring is opgeheven, maar ze bestaat in ieder geval tot eind 1948.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 29 oktober 2021
53 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.