Marc Cornelissen

Poolreiziger


Hij wordt geboren in Chevremont in 1968 en overlijdt op 29 april 2015 in Canada. Hij is gehuwd met Marijke Cornelissen en zij hebben één dochter, Jill.
Hij zit op een van de voorlopers van Basisschool De Veldblom. Na het Atheneum studeert hij af aan de Technische Universiteit van Delft. In 1997 geeft hij een lezing in het kader van de Kinderboekenweek. Het onderwerp is zijn Noordpool-expeditie die hij in het voorjaar van 1997 maakt. Hij start dan op 12 maart vanaf Ward Hunt Island (Canada). Op 20 mei van dat jaar bereikt hij met de andere 4 personen uit het team de geografische noordpool.
Ook onderneemt hij Himalaya expedities. In het najaar van 2000 onderneemt hij met Wilco van Rooijen een expeditie naar de Zuidpool. Zij zijn daarmee de enige 2 Nederlanders die op beide polen zijn geweest. Hij vertelt daarover als hij te gast is bij Loui’s Rungde op 26 oktober 2001. 10 Jaar later, begin mei 2011,  begeleidt hij kroonprins Willem Alexander en een aantal vertegenwoordigers uit de wetenschap- en het bedrijfsleven bij een expeditie door Groenland. Dit op initiatief van het Wereld Natuur Fonds.
Hij is initiator van de Ben & Jerry’s Climate Change College en ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds.

Laatste reis

Op 1 mei 2015 wordt bekend dat hij, samen met mede-expeditielid Philip de Roo, op 29 april is omgekomen in de buurt van Resolute Bay, waar alleen nog hun sleeën zijn aangetroffen. Reddingsdiensten staken na 2 dagen hun zoektocht. Zijn lichaam wordt in hetzelfde gebied gevonden op vrijdag 8 mei 2015 waar hij eerder onderkoeld raakte en verdronk. Het lichaam van Philip is anno 2016 nog niet gevonden.

Oranje-Nassau

Op 26 september 2015 wordt hij postuum benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit proces was eerder in gang gezet door mede-reiziger Philip de Roo en Appy Sluis. De uitreiking vindt plaats in Den Haag.

Dans op het ijs

In 1996 maken Jo Dautzenberg en Roger van de Poel een film over zijn reis naar het magnetische noorden. De film wordt getoond tijdens het Dutch Mountain Film Festival in 2016 in het Continium Theater.

De Marc Cornelissen Brightlands Award

De award wordt uitgereikt aan mensen die zich in de geest van Marc hebben onderscheiden door hun verbindend leiderschap en het over grenzen heen samenwerken aan een duurzame wereld en die daarmee het ambassadeurschap van de Award en van Brightlands uitstralen. Voorbeelden kunnen liggen in een bijzondere publiek-private samenwerking, valorisatie van onderzoek of het toegankelijk maken van kennis voor de samenleving. Het kunnen zowel mensen zijn van binnen als buiten de Brightlands community. De toekenning van de Award vindt plaats door een jury, die bestaat uit:

  • Maria van der Hoeven (voorzitter), voormalig minister 
  • Ellen Cornelissen, namens de familie Cornelissen
  • Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus
  • Prof. dr. Mariëlle Heijltjes, Maastricht University.

De Award kent ook een Curatorium, bestaande uit

  • Theo Bovens, Gouverneur Provincie Limburg
  • Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Director Institute for Advanced Study Princeton (IAS)
  • Prof. dr. Martin Paul, president Maastricht University.

Ontvangers:

  • 2017: Martine Bouwman, Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 2 mei 2022
169 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.