Apotheek Schönefeld

Apotheek Schönefeld is Kerkraads oudste apotheek.

Wilhelminaplein


Er was een oorspronkelijk een apotheek gevestigd aan de Markt op de plek waar zich momenteel de ingang van de Theaterpassage bevindt. Dit pand is waarschijnlijk rond 1800 gebouwd gebouwd.  Maar in ieder geval ruim vóór 1846. Na het vertrek van de apotheek naar Hoofdstraat 2 werd in het dit pand Hotel Wilhelmina gevestigd, waarna dit deel van de Markt vele jaren Wilhelminaplein wordt genoemd.

Hoofdstraat 2


Het oorspronkelijk pand dateert van vóór 1840. Dit is de datum van de eerste kadastrale gegevens. In 1846 verkopen de erfgenamen van de vorige eigenaar, beenhouwer Karel Weyden, het pand aan Willem Schönefeld, apotheker van beroep. Deze Willem Schönefeld is in Gerresheim, in de buurt van Düsseldorf, geboren. Waarschijnlijk rond het jaar 1836 vestigt Willem Schönefeld zich in Kerkrade. In 1851 wordt een huis aangebouwd. Dit huis wordt eigendom van Karel Weijden en zijn zoon Godfried.

Bij het overlijden van Willem Schönefeld in 1869 erft zijn zoon Jacob het huis. Jacob overlijdt in 1936. Zijn oudste zoon Joseph Henri Willem Marie (1899) heeft dan de apotheek overgenomen. Het Limburgsch Dagblad van 11 juni 1935 maakt melding van het feit dat de heer R.H.M. Schönefeld, werkzaam in de apotheek Schönefeld aan de Hoofdstraat, slaagde te Amsterdam voor het examen apothekersassistent. Deze in 1905 geboren René Henri Marie is een zoon van Jacob Willem Joseph Schönefeld en dus een broer van apotheker Joseph Henri Willem Marie. Laatstgenoemde zal naderhand de apotheek verkopen aan Sion Gie Liem, apotheker wonende te Uden. Joseph Henri Willem Marie Schönefeld overlijdt in 1972 te Kerkrade.

In 2002 heeft de heer S.G. Liem het pand Hoofdstraat 2 verkocht aan een apothekersketen. Sinds 2004 wordt op dit adres door het echtpaar Tjeu en Puck Sauren-Dierickx boekhandel “Leeskunst d’r Schönefeld” geëxploiteerd.

Oorspronkelijk diende de ruimte tussen de apotheek en het huidige café De Gouden Leeuw als medicinale kruidentuin. Deze kruiden werden zo nodig te drogen gehangen op de zolder van de apotheek.

In 1929 werd in de tuin naast de apotheek op het adres Hoofdstraat 4 een villa gebouwd door de dames Elisabeth, Josephina en Maria Schönefeld.  Aanvankelijk werd deze villa verhuurd aan huisarts Dr. Wackers. In 1966 vond verkoop aan huisarts Dr. Weverling plaats.

Daarnaast werd een woonhuis gebouwd – huisnummer 4A – waar de dames zelf intrek namen. Naderhand werd de nieuwe bewoner huisarts Dr. S. Schiffers.

De verbouwing in 1954 wordt prominent vermeld in het Limburgsch Dagblad van 29 05 1954:


Tekst: Ley Kerres

Na de sluiting van de apotheek aan de Hoofdstraat wordt ze gevestigd op het adres Einderstraat 58, in het pand van voormalig Dassen Delicatessen.

Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 15 maart 2022
156 x gelezen

2 gedachten over “Apotheek Schönefeld”

 1. Goede dag Ley,
  de dames Schönefeld hebben zelf in de villa gewoond tot 1954. Daarna is dokter Wackers huurder geworden.
  Apotheker Schönefeld, overleden in 1972 was een neef van de dames Schönefeld!
  Elisabeth Schönefeld vertelde me dat haar overgrootvader uit de buurt van Düsseldorf kwam.
  Men noemde hem ook de; pisdokter.

  Van heinde en verre kwamen mensen met hun urine die dan door de apotheker Schönefeld werd nagekeken!
  Het pand: Hoofdstraat 2 was de bakker Weyden daarna cafe Plummen daarna kelder 13. Nu herenmodezaak Geilenkirchen.
  Het pand van Arthur Bremen was ook van de familie Weyden. Het pand van groentezaak Beckers was ook van de familie Weyden met de daar achter gelegen huurhuisjes.
  Zover ik weet van Arnold Weyden heeft de familie Beckers tot aan de dood van FIEN VOGELS-WEYDEN in 1983 nog altijd een klein bedrag betaald aan haar als: huurkoop (of hoe noemt men dat?)

  Groeten Pierre

 2. Goede dag,
  een kleine korrektie:
  De eigenaar van het pand; groentewinkel Beckers, was Mevr. Fien Vogels-Weyden.
  (Fien was gehuwd met Frans Vogels van de Villa Vogels nu Villa Kreijen.)
  Overleden in 1986 niet 1983.
  Het pand was aan de familie Beckers in ERFPACHT gegeven en deze eindigde dan in 1986.
  De familie Weyden/Weijden bezat de meeste panden op de Markt te Kerkrade.
  Zoals ik hier gelezen heb was Hotel Wilhelmina ook ooit van de familie Weyden.
  Naast Hotel Wilhelmina was het pand van de de slager Mathieu Weyden-Franssen tot ongeveer 1932?
  Op de Markt was bakker Weyden-Horbach.
  Waar nu de brillenzaak Bremen is was bakker Weyden-Bierfeld.
  Het pand ernaast was ook van Weyden-Bierfeld. (Nu herenmode Geilenkirchen.)
  Pierre Herinx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.