Andrew van Horssen

Politicus


Van Horssen wordt te Heerlen geboren op 16 september 1990 en groeit op in Bleijerheide. Andrew rondt in 2007 het VMBO af op het College Rolduc. Wegens onvrede over de school vertrekt hij naar het Bernardinuscollege in Heerlen waar hij in 2009 zijn HAVO-diploma behaalt. Vervolgens gaat hij aan de Hogeschool Zuyd People and Business Management studeren.

Milieu-ambassadeur


Van Horssen werkt eind 2008 al korte tijd mee aan het klimaatbeleid van de gemeente Kerkrade waarin hij mee vergadert met verschillende overheidsdiensten en het bedrijfsleven om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te reduceren. Door zijn uitgesproken betrokkenheid met natuur, dier en mens wordt Andrew in 2008 gezien als belangenbehartiger van Kerkrade-Oost. In deze (politiek gerichte) functie neemt Van Horssen het op voor de hardwerkende, maar minder gestelde burger in de samenleving. Deze wijkfunctie wordt op 14 mei 2009 bevestigd met de titel van milieu-ambassadeur, die Van Horssen uit handen van burgemeester Jos Som ontvangt.

Van Horssen richt snel na het behalen van zijn ambassadeurschap de Stichting Menselijke Duurzaamheid op. Binnen deze stichting gaat hij de discussie aan omtrent de ideologie en achterliggende wetenschap van Al Gore en voorziet hij particulieren en bedrijven van advies omtrent energiebesparing. Sinds 6 juli 2009 vervult Andrew de functie van voorzitter.

Nachtschootschakelaar


Deze uitvinding ontwikkelt Andrew voor het duurzaamheidwedstrijd Green Dream District, seizoen 2009. De uitvinding, bestaat uit een drukschakelaar die ter hoogte van de nachtschoot in een deurkozijn wordt ingebouwd en doorverbonden wordt met het stroomnet. Op deze wijze wordt bij het afsluiten van de deur met de sleutel het licht uitgeschakeld. Met deze uitvinding wint Van Horssen op 22 april 2009 een cheque ter waarde van vijfduizend euro ten behoeve van verdere ontwikkeling van zijn uitvinding. De Nachtschootschakelaar is door Andrew van Horssen GNU-geregistreerd waardoor de uitvinding kosteloos toegepast mag worden door particulieren en bedrijven.

Politiek en overheid


Sinds 2008 is van Horssen actief in de gemeentelijke denktank klimaatbeleid namens Stichting Menselijke Duurzaamheid. Binnen deze vertegenwoordiging oefent hij druk uit op lokale bedrijven en overheden om over te gaan op LED-lampen en aanschaf van zonnepanelen. In 2009 resulteert dit in een subsidiebudget van gemeente Kerkrade voor de aanschaf van spaar- en LED-lampen voor basisscholen en clubhuizen van sportverenigingen.

In 2009 wordt Andrew lid van de lokale PvdA-fractie om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 in zijn woonplaats Kerkrade. Medio maart 2018 raakt hij, nr.7 op de kieslijst, ernstig in opspraak doordat hij partijgenoot Jack Vinders van plek 2 weet te stoten. De rel krijgt ruime aandacht in de media. Daarna wordt het opvallend stil rond van Horssen en bij de gemeentelijke verkiezingen in 2022 is hij van de kieslijst verdwenen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 16 januari 2022
204 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.