Vrouwenzief

Natuurgebied


De Vrouwezief is een bosje tussen het huidige Berenbos en Rolduc in. Er ontspringt een beekje dat bergaf stroomt naar de Worm toe, waarin het uitmondt. In dat beekje is op een vooralsnog onbekende plek in de Vrouwezief een put gegraven waarin een waterram is geplaatst. Met behulp van deze waterram worden de veedrinkbakken in de omringende weilanden van water voorzien. Een alternatieve (oorspronkelijke) benaming voor Vrouwezief is Frohen Siffe.
In 1125 start Abt Borno hier de bouw van een klooster voor de zusters van Rolduc. Men vindt het niet gepast dat zij op 1 plek naar de kerk gaan. Wanneer het fundament ligt, vindt men het toch te dicht bij Rolduc liggen en de bouw wordt gestaakt. De bouw wordt een jaar later hervat bij de St. Lambertuskerk.

De Werkgroep Waarom Golfbaan Rolduc? Wijst in 2017 op het belang van behoud voor dit stukje natuurgebied. Niet alleen vanwege de (natuur)historische waarde die het hele gebied rondom Rolduc heeft, maar vooral vanwege de aanwezigheid van beschermde diersoorten als de das in dit gebed.

Trivia


  • Hoe een waterram (een primitieve, maar krachtige pomp) precies werkt, staat hier beschreven: http://www.wot.utwente.nl/nl/demonstratieterrein/water/waterrammen/de-waterram-algemeen.
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 21 november 2020
68 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *