Vrede van Münster

Gebeurtenis


Ondanks Frans protest sluiten op 15 mei 1648, bij het einde van de Dertig Jarige Oorlog (1618 – 1648), Spanje en de Republiek vrede.
De republiek wordt een onafhankelijke, door Spanje erkende staat. Vrijheid van godsdienst heeft deze Vrede van Münster echter nog niet opgeleverd. In de komende tijden zullen Hollandse troepen regelmatig deze contreien bezoeken waarbij de geestelijken zich schuilhouden in de omliggende dorpen. De splitsing Noord versus Zuid is door de Vrede van Münster in de hand gewerkt. De deelnemers aan deze bijeenkomst worden geschilderd door Gerard Terborch, naar wie in Kerkrade de Gerard Terborchstraat vernoemd is. Onderstaande tekst is overgenomen van www.ned.univie.ac.at

“De Vrede van Münster is een onderdeel van de Vrede van Westfalen die in 1648 twee grote Europese oorlogen beëindigde: in Osnabrück werd er vrede gesloten tussen Duitsland en Zweden waardoor de Dertigjarige Oorlog tot een einde kwam, in Münster werd er vrede gesloten tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden. Dat betekende tegelijkertijd dat de Noordelijke Nederlanden officieel als onafhankelijk land werden erkend. Eigenlijk mag men dus pas vanaf 1648 van de Republiek der Verenigde Nederlanden spreken, hoewel de Noordelijke Nederlanden feitelijk al lang voor die datum onafhankelijk van de Spaanse koning waren.”

Met de Vrede van Münster eindigt ook de 80 Jarige Oorlog.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 7 november 2020
136 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.