Voetbalvereniging Juliana

Voetbalclub


Deze vereniging uit Spekholzerheide wordt opgericht op 20 juli 1910 door de heren A. Hermans, J. en P. Scheeren, J. Moonen en M. Senden.
In het seizoen 1939/1940 werd de club afdelingskampioen en mocht men deelnemen aan de kampioenscompetitie om het landskampioenschap. Daarin eindigde Juliana als vierde na kampioen Feijenoord, Blauw Wit Amsterdam en Heracles en voor GVAV. Tussen 1942 en 1945 speelde de club onder de naam Spekholzerheide omdat de Duitse bezetter verwijzingen naar het Nederlands Koninklijk Huis niet toestond. Maar in feite bleef toch iedereen de vereniging bij haar oorspronkelijke naam noemen. Zeker gedurende de wedstrijden waar men door zijn aanmoedigingen zowel zijn club- als vaderlandsliefde kon uiten. In 1950 volgde een degradatie naar de 2e klasse om vervolgens een jaar later weer te promoveren naar de 1e klas.

Eind november 1954 fuseerde de Juliana, dat nog steeds in de eerste klasse speelde, met de die zomer opgerichte profclub Rapid ’54 die in de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) speelde. De KNVB en de NBVB gingen samen verder en ook Rapid ’54 en Juliana gingen samen verder als Rapid JC (Rapid Juliana Combinatie). Ook in de naam van de huidige club Roda JC Kerkrade verwijst de J naar Juliana.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 9 oktober 2021
188 x gelezen

1 gedachte over “Voetbalvereniging Juliana”

 1. Henk van den Dungen

  Goedemorgen,

  Ik ben op zoek naar de voornamen van de volgende spelers van Juliana die in 1940 in het eerste elftal speelden: J. Fohler, P. Somers, Johan Schlangen, P. Raaymakers, W. Vondenhoff, M. van Kan, H. Vinders, F. Beckers, H. Mol en P. Somers.

  Ik heb deze nodig voor een boek over de landskampioenschappen van Feyenoord waarin ik niet alleen de opstellingen van Feyenoord heb opgenomen, maar ook die van de tegenstanders (inclusief voornamen).

  Graag zie ik een reactie tegemoet en ik dank u bij voorbaat voor de te nemen moeit.

  Met vriendelijke groet,
  Henk v.d. Dungen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.