Superlocal

Ecologisch bouwexperiment


Een samenwerkingsverband tussen de gemeente Kerkrade, woningbouwvereniging Heemwonen, WML en Waterschap Limburg waarbij gekeken wordt of en in hoeverre het mogelijk is om woningen te bouwen met uitsluitend sloopmateriaal uit afgebroken woningen als grondstof. Te Bleijerheide zijn hiertoe hoogbouwflats gesloopt en worden nieuwe woningen ingericht. Tevens wil men de nieuw te bouwen woningen voorzien van een gesloten watersysteem waardoor de woningen een geheel zelfvoorzienende waterhuishouding krijgen. Ook worden de woningen losgekoppeld van het riool. Het project geniet nationale en internationale belangstelling.

Vier hoogbouwflats uit 1968 worden gesloopt. Alle sloopmateriaal wordt vervolgens gedocumenteerd en gesorteerd en ligt in vijftien zeecontainers op het bouw terrein te wachten om opnieuw te worden gebruikt. Eind 2017 al wordt sloopmateriaal gebruikt voor de bouw van een experimenteel paviljoen op het terrein. Hiertoe zijn uit de eerste te slopen flat stukken woning gezaagd en met een hijskraan eruit getild. Samen met elementen uit het trappenhuis, stukken balustrade van de galerij en radiotoren is een futuristisch bouwwerk ontstaan waarmee bewezen is dat bouwen met sloopmateriaal geen utopie is.

Het project, waarbij 130 betaalbare huurwoningen gerealiseerd worden, is finalist in de categorie “Ecology” bij The Innovation in Politics Award in 2020 en zal uiteindelijk winnen. Er zijn bijna 400 inzendingen voor negen categorie├źn. De prijs, een Europese prijs van het Innovation in Politics Institute, wordt toegekend door 1058 juryleden uit 47 landen. In 2019 al wint het project de Nederlandse Bouwprijs.

Februari 2021 wordt het project met de titel “Verdienstelijke stad” onderscheiden met de Guangzhou International Award for Urban Innovation. Hiermee heeft Kerkrade zich samen met nog 44 andere steden in de wereld op de lijst van Verdienstelijke steden weten te plaatsen.

Verder


Zie ook: https://www.superlocal.eu/

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 15 februari 2021
71 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *