Superconfex

Budgetmodezaak


De opening van het filiaal van Superconfex, een dochteronderneming van Macintosh International in Stein, op het adres Einderstraat 21 vindt plaats op 17 april 1985. De winkel met een totale oppervlakte van 10.000 m2 biedt plaats aan 15 man personeel en is het 24e filiaal van deze budget-modeketen. De komst van de winkel wordt door de Gemeenteraad met enthousiasme ontvangen, omdat dit een gewenste impuls biedt voor de teloorgang in de Einderstraat.  De concurrentie van zaken als Zeeman en Marca blijken echter te groot voor het bedrijf om renderend te blijven. De Superconfexvestiging in Kerkrade wordt al in 1995 gesloten.

De nieuw te bouwen winkel met een hoogte van één bouwlaag staat tussen de Einderstraat en de Marktstraat. Het hoogteverschil tussen beide straten maakt het mogelijk om het dak van de winkel te gebruiken als parkeerplaats met plek voor zo’n 30 auto’s.

Om plek te maken voor de bouw van de nieuwe winkel moeten oude panden gesloopt worden. Bij graafwerkzaamheden tijdens het bouwrijp maken van het terrein blijkt het pal naast de bouwplaats gelegen pand Einderstraat 17, eigendom van begrafenisondernemer Enny Paffen, een behoorlijke fundering te missen. In allerijl worden enkele kubieke meters beton tegen de zijkant van het huis gemikt en worden stutten aangebracht om instorting te voorkomen. Een aantal jaren eerder is bij naastgelegen graafwerkzaamheden een huis aan de andere kant van de Einderstraat ingestort. De huizen in deze straat behoren tot de oudste van Kerkrade. In de tijd dat ze gebouwd zijn bestonden er nog geen bouwvoorschriften.

Het pand van Paffen kan gered worden, maar een dag later, op 15 november 1984, stort van een woning aan de Marktstraat een deel van de bijkeuken in.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 januari 2022
115 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.