St. Antonius Drogisterij Lenssen-Zeijen

Bron: LD 19-11-1931

Al in 1919 is meesterschilder Theo Lenssen-Zeijen actief vanaf het adres Einderstraat 49. In ieder geval in 1924 heeft hij daar een St. Antonius drogisterij gevestigd. Hij verkoopt naast behangpapier en -plaksel voornamelijk verven, beitsen, oliën, lakken, borstels en zeemleren. In 1929 komen daar drogerijen, chemicaliën, verband- en verplegingsartikelen bij. Tot het assortiment horen ook medicijnen tegen snot, pokken, et cetera bij duiven, kippen en ander pluimvee.

Vanaf 1937 worden foto-apparatuur en -toebehoren verkocht naast eau de cologne, odeurs en luxe zepen en in 1941 wordt geadverteerd onder de naam Foto-Studio Lenssen. Op 25 november 1955 wordt de winkel officieel heropend na een grondige verbouwing. Het is nu een Drogisterij-Parfumerie-Fotozaak. De drogisterij en fotozaak kregen een aparte ingang, in de parfumerie kwam een aparte hoek voor het geven van schoonheidsbehandelingen.
Bij de hoofdingang werd een gevelsteen aangebracht met een afbeelding van St. Antonius, die vervaardigd werd door kunstenaar Gène Eggen uit Ulestraten.

Vanaf 1927 tot zeker 1967 heeft Lenssen-Zeijen een tweede filiaal open op het adres Akerstraat 82. In 1970 nemen Paul Pelt en zijn echtgenote Angelique Quaedvlieg de drogisterij in de Einderstraat over. De naam St. Antonius blijft bestaan.

Theodoor Lenssen


Theodoor Lenssen overleed in juni 1974 op 79 jarige leeftijd in Geleen. Enkele weken voor zijn overlijden vierde hij nog zijn 50 jarig huwelijksfeest. Hij was niet alleen bekend omdat hij 50 jaar een drogisterij had in de Einderstraat maar ook vanwege zijn actieve rol in het Kerkraadse gemeenschapsleven. Hij was vele jaren voorzitter van de Kerkraadse middenstandsvereniging, voorzitter van de Kerkraadse VVV en lid van de ereraad van de koninklijke zangvereniging Sint Lambertus. Ook is hij voorzitter geweest van de Limburgse katholieke drogistenbond en lid van het hoofdbestuur van de landelijke drogistenbond.

Trivia


Het pand Einderstraat 49 dateert van 1860

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 3 maart 2022
72 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.