Sjlajer

Liedje, ook wel Schlager (D) genoemd


Een schlager is een in principe Duitstalig lied en één van de populairste vormen van Duitse volkszang. Het woord betekent letterlijk succes-stuk en is in feite een vertaling van het Engelse: hit.

Schlagers worden in Duitsland vaak aangeduid als volksmuziek en hebben inderdaad in de folklore hun wortels. De schlager ontstaat behalve uit de volksliedjes ook uit de salonmuziek, die voor de Tweede Wereldoorlog bloeit. Omdat “echte” volksmuziek na de Tweede Wereldoorlog met een zwaar taboe belast is (ze wordt in die periode omarmd door het nationaal-socialisme) begint men die muziek te moderniseren. Hoewel de schlagercultuur op haar retour raakt in de jaren ’70 en het publiek meer en meer vergrijst is het genre in Duitsland nog altijd zeer populair. Befaamd zijn de festivals die er aan gewijd worden.

Sommige gelijksoortige Nederlandstalige volksmuziek wordt ook wel schlagermuziek genoemd. Vooral de muziek van Frans Bauer, Eddy Wally en Marianne Weber wordt aldus getypeerd. De schlager wordt vaak aangeduid als het Duitse equivalent van het Nederlandstalige levenslied. Veel Nederlandse levensliedzangers zingen ook Duitstalig en treden daar met hun eigen, soms vertaalde schlagers op, zoals Frans Bauer en Jan Smit. Schlagerzangers in deze contreien hebben veelal een Duitstalig repertoire.

Parade en Festival


Zowel de Sjlajerparade als het Schlagerfestival hebben een aantal keren in de Rodahal plaatsgevonden (of doen dat nog).

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 14 november 2020
81 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *