Scoutinggroep Charles de Foucauld

Algemeen


Dit is een voormalige Scoutinggroep op de Holz.
Zij wordt opgericht in 1932 en is daarmee de eerste scoutinggroep in Kerkrade. In 1993 wordt de groep opgeheven. De groep is genoemd naar de zalig verklaarde Charles de Foucauld. Tussen 1939 en 1964 geeft de groep een eigen informatieblad uit: De Berenbosse Verkenner. Zij is in haar actieve jaren gevestigd in een locatie achter het huidige Gemeenschapshuis Holz waar nu Scoutinggroep St. Lambertus gevestigd is.

Charles de Foucauld

Charles wordt geboren op 15 september 1858 in Straatsburg (Frankrijk). Zijn toekomst ligt voor hem klaar en het is de bedoeling dat hij toe gaat treden tot het Franse leger. Hij wordt dan ook officier en is gelegerd in Algerije in Noord-Afrika. Hier gaat hij met de regelmaat van de klok het spreekwoordelijke boekje te buiten en door zijn wanordelijk gedrag wordt hij uit het leger ontslagen. Als avonturier is zijn aandacht snel gevestigd op ontdekkingsreizen en hij besluit de gebieden van Marokko te ontsluiten. Tijdens een van deze reizen komt hij bij Bedoeïnen en is hij onder de indruk van het gebed dat de moslims dagelijks bidden. Hij komt tot nadenken en na verloop van tijd bekeert Charles zich tot het christendom.
Bijna dertig jaar oud gaat hij op pelgrimstocht naar Palestina (het huidige Israël). In 1888 keert hij terug naar Frankrijk en treedt hij in bij de Trappisten. Hier werkt hij enkele jaren waarna hij wordt uitgezonden naar Syrië. Zijn hele leven staat nu in het teken van Christus beter te leren kennen. Als kluizenaar leeft hij enkele jaren in Nazareth en in het jaar 1901 wordt hij tot priester gewijd. Charles de Foucauld vertrekt meteen naar Algerije om daar in de Sahara tussen de nomaden als kluizenaar verder te leven. Hier verkondigt hij het geloof in de verrezen Christus. Alles wat hij bezit staat hij vol liefde af en leeft zelf in armoede. Zijn wens is het, volgelingen te winnen voor zijn missionering. Deze wens gaat echter niet meer in vervulling want op 1 december 1916 wordt hij in de Zuid-Algerijnse stad Tamanrasset door Toe-aregs tijdens een van de stammenoorlogen, vermoord. Uit zijn werk ontstaat ‘de Kleine Broeders’ en ‘de kleine zusters van Jezus’.
Op Zondag 13 november 2005 wordt Charles de Foucauld in Rome zalig verklaard. Op 15 mei 2022 wordt hij in Rome heilig verklaard

(oud)-Leden

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 12 maart 2022
136 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.