Sacramentsprocessie

Ommegang


Een processie of ommegang is een godsdienstige plechtigheid binnen de Rooms-katholieke of Oosters-Orthodoxe Kerk. Deze vindt plaats in de vorm van een optocht van geestelijken en andere gelovigen. De belangrijkste vorm hiervan is de sacramentsprocessie. Hierbij wordt het Heilig Sacrament van het altaar plechtig rondgedragen onder een baldakijn.

De stadsprocessie wordt elk jaar gelopen op de derde zondag na Pinksteren. Tot in 2016 komen de processies van de parochies St. Lambertus en St. Catharina Holz bij elkaar om vervolgens samen naar Rolduc te lopen. Daar vindt dan in sommige jaren een mis plaats, met aansluitend frühshoppen op het plein van de voormalige Hoeve Kloosterrade. In 2016 nemen ook de parochies uit Bleijerheide en Haanrade deel. De route start dan bij het kruisbeeld in de Bockstraat en eindigt bij de St. Lambertuskerk.

Afbeeldingen


2005

Trivia


Tijdens de processie op 11 juni 1939 vindt een incident plaats, waarbij Mathias Kaanen, bijgenaamd “d’r Lange”, betrokken is. De processie van 1941 wordt verboden omdat deze samenvalt met Anjerdag.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 20 november 2020
162 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.