Roderland Muzikanten

Orkest


Dit orkest wordt gevormd uit leden van Harmonie St. Jozef Kaalheide. Onderstaande tekst is voor een deel afkomstig van de website van de harmonie:

In 1956 ziet blaaskapel Boerenkapel het levenslicht. De oprichter hiervan is de onderdirecteur van de harmonie Hendrik van den Tillaard. De oprichting van de kapel heeft ten doel het uniformenfonds financieel te ondersteunen. Het predikaat Beste Boerenblaaskapel van Zuid-Limburg in 1959 trekt de aandacht van de platenmaatschappij Hohner en er wordt een single geproduceerd met onder andere de walzer Rauschende Birken. In november 1960 wordt de kapel door de Raad van Elf van de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936 benaderd om te fungeren als Prinsenkapel. De samenwerking zal ruim 15 jaar duren. In 1963 draagt Hendrik van den Tillaard bij zijn 40-jarig verenigingsjubileum de functie van muzikaal leider over aan zijn zoon Martien. Deze verandert de naam in Bayrische kapel. Vele aanvragen om in binnen- en buitenland in tentfeesten op te treden in het genre Egerland muziek zijn het vervolg.

In 1974 krijgt het orkest muzikaal en visueel een ander gezicht en men besluit verder te gaan als Roderland Muzikanten. Onder de titel van Frühschoppen Melodieën wordt een LP uitgebracht. In 1976 plaatst men zich tijdens de laatste voorronde van de NCRV/Limburgs Dagblad Blaastest voor de finale in de Rodahal. Met nog 4 andere blaaskapellen wordt er gestreden om de Blaastesttrofee. Presentator Ted de Braak maakt hen als winnaar met 134 punten bekend. Op de LP Gouden Blaasfestival (geproduceerd door Telefunken) nemen zij een plek tussen internationale orkesten zoals Ernst Mosch en Slavko Avsenik. In 1979 wordt tijdens de ‘Zomerfeesten’ de leiding van de kapel overgedragen aan Henk Haan.

In 1983 neemt het orkest voor de tweede keer deel aan de internationale blaastest. Samen met de Barchkapel plaatst men zich voor de finale. Ook deze keer behaalt men met Moravanka-polka de eerste plaats. Ted de Braak roept hen uit tot winnaar met de woorden: Wanneer je al een keer gewonnen hebt, dan is er moed voor nodig om nog een keertje mee te doen. En dan ook nog als eerste orkest in de geschiedenis van de blaastest voor de tweede keer te triomferen is buitengewoon.

Dirigenten


Producten


1977 – Zij werken mee aan de NCRV LP Blaasfestival Vol. 3 LP. De andere 4 orkesten zijn: Driedonkenblaaskapel, Alpenjäger, Baragkapel en Fraps. De nummers die opgenomen zijn, zijn:

  1. Abschiedswalzer (K. Vacek / bew. F. Bummer)
  2. Hanna Polka (F. Keller / bew. Bernd Egedius)
  3. Musik Musik (F. Kmoch / bew. F. Bummer)
  4. Egerländer Liedermarsch nr. 1 (P.D. / bew. F. Bummer)

Afbeeldingen


Boerenkapel
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 14 maart 2021
65 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *