RKVV Haanrade

Voetbalvereniging in Haanrade


De voetbalvereniging wordt op 27 december 1927 opgericht in café M. Boss aan de Meuserstraat 133 te Haanrade. Hiervoor wordt de voetbalsport al enige jaren in verenigingsverband bedreven. Namen uit die tijd: DOS (Door Oefening Sterk),  V.C.V.H. (Voetbalclub Volharding Haanrade) en Velocitas.

Tot de oprichters van RKVV Haanrade behoren vermoedelijk Jef Stouthart, F. Walraven, L. Wetzelaer, W. Godfried, P. van Reimersdahl en M. Boss. Gespeeld wordt op een veld aan de Meuserstraat, gelegen naast de Worm.

In de beginjaren speelt men in de Katholieke Bond, later in de I.C.V.B. Na de fusie tussen de verscheidene bonden komt men in de 3e klasse K.N.V.B. terecht. Het 3e klasseschap gaat, na degradatiewedstrijden tegen Simpelveld, verloren. In 1947 wordt het kampioenschap in de 4e klasse gevierd.

De thuiswedstrijden worden – het veld aan de Worm is in de laatste oorlogsjaren verwoest – gespeeld op het terrein van Miranda. Waarschijnlijk in 1948 kan verhuisd worden naar het veld bij de Berenbos. In 1954 prijken 46 namen op de ledenlijst, waarschijnlijk niet allemaal spelende leden.

De voetbalvereniging vertoeft in die jaren merendeels in de 4e klasse. In 1972 degradeert men helaas naar de afdeling Limburg. Gevolgd door een prompte degradatie naar de 2e klasse afdeling Limburg. Maar het tij zal keren. Eind zeventiger jaren groeit de vereniging en met haar de sportieve prestaties. Er wordt verhuisd naar het prachtig complex Carisborg Haanrade.

Onder leiding van de trainers Piet Hoefnagels en Pierre Kusters komt men in 1985 terug in de 4e klasse K.N.V.B.. Helaas zakt men na enige tijd weer terug naar de 2e klasse afdeling Limburg. De vereniging wordt geconfronteerd met een grote achteruitgang. Behalve de mindere sportieve prestaties daalt ook het ledenaantal catastrofaal. De gemeentelijke overheid dringt zelfs aan op opheffing. Met man en macht wordt onder leiding van Frans Driessen de wederopbouw ter hand genomen. En met veel succes. Er is niet alleen sprake van in competitieverband spelende seniorenteams. Ook het damesteam en een aantal jeugdteams vertegenwoordigen de Haanraadse vereniging. Ook is er enkele jaren sprake van een zaalvoetbalteam. Het eerste team maakt zelfs weer deel uit van de 5e klasse K.N.V.B. Na een uitstapje naar de 6e klassse K.N.V.B. is momenteel (voorjaar 2021) de 5e klasse K.N.V.B. hun verblijf.

De vereniging neemt als kleine amateurvereniging het voortouw in de strijd tegen racisme in de sport. Vanaf 1992 wordt een aantal jaren een Eurogionaal Verbroederingsfeest georganiseerd.

In de periode 2006-2008 is voetbalvereniging Miranda (Kerkrade-Vink) medegebruiker van het sportcomplex Carisborg. In 2011 wordt begonnen met de aanleg van een kunstgrasveld.

Voorzitters: Jef Stouthart, Wiel Beumers, Martin Schings, Werner Zegers, Toon Handels, Jo Offermans, Cas Paffen, Hein Sijstermans, Jos van Kan, Frans Driessen, Gerard Hoekman en Ben Paulissen.  De huidige voorzitter is Ramon Balendonck.

Na een korte periode van intensieve samenwerking is per 1 juli 2021 besloten tot een fusie van beide verenigingen. De naam van de fusieclub: Sporting H.A.C. (Sporting Haanrade Ackensplein Combinatie). Het hoofdcomplex wordt het complex van RKVV Haanrade.1)Bovenstaande tekst met dank aan de heer Ley Kerres..

 

Foto’s 2001

 

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 2 februari 2022
258 x gelezen

1 gedachte over “RKVV Haanrade”

  1. Laatste zin: Momenteel….

    vervangen door:

    Na een korte periode van intensieve samenwerking is per i juli 2021 besloten tot een fusie van beide verenigingen. De naam van de fusieclub: Sporting H.A.C. (Sporting Haanrade Ackensplein Combinatie). Het hoofdcomplex wordt het huidige complex van RKVV Haanrade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.