Plattewei (schacht)

Algemeen


De schacht Plattewei ligt bij Maubach (Strass). Plattewei (Straat) is naar deze schacht genoemd.

De schacht wordt geëxploiteerd in opdracht van de abdij Kloosterrade (Rolduc) van 1766 tot 1780 en reikt tot een diepte van bijna 126 meter. De volgende kolenlagen zijn er aangetroffen: Caplei, Faust, Furth, Grauweck en Senteweck. Een waterrad met een middellijn van 12,5 meter bij een stuw in de Worm drijft de machines en de pompen in de schacht aan. Wanneer de exploitatie stopt, wordt de schacht afgediept.

Wanneer de schacht op 18 oktober 1870 door de Domaniale Mijn in gebruik wordt genomen, wordt de kolenader Hemeling ontdekt. Andere kolenaders die vanuit deze schacht bereikt worden zijn Grauweck en Senteweck.

Eind februari 1916 stort de afdichting van de schacht in. Er worden twee gemetselde afwateringskanalen zichtbaar: één in oostelijke richting naar de Worm en een in zuidelijke richting naar schacht Trempelwerk. In 1923 vindt men in de verbindingssteengang van Grauweck-Senteweck naar laag Furth het houten kruis van een ‘Hebe’-pomp met houten buizen. Deze voorwerpen zijn in het Mijnmuseum ondergebracht.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 21 oktober 2020
110 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.