Nassaustraat

Algemeen


Deze straat in het Erenteinerveld ligt in het verlengde van de Koestraat en verbindt deze met de Toupsbergstraat. De straat is genoemd naar het geslacht Oranje-Nassau. De straat ligt in het verlengde van de Koestraat en verbindt deze met de Toupsbergstraat. Vanaf april 2017 start (Woningbouwvereniging) met de sloop van een aantal woningen als start van een grootscheepse renovatie van het gebied<re>1Kerkrade dd 5-4-2017{[(|fnote_end|)]}.

Van oorsprong gaat zij vanaf de Koestraat op gegeven moment over in een gelijknamig pad tot aan de voormalige Steegstraat. Vanaf die Steegstraat loopt dan de Noorderstraat tot aan de Toupsbergstraat. Het pad wordt verhard en krijgt (net als de Noorderstraat) de naam Nassaustraat. De naamgeving dateert van 28 juni 1922. De naamgeving van de verlenging dateert van 28 april 1950.

Sweelinckstraat


Tijdens de Tweede Wereldoorlog heet de straat vanaf 3 februari 1942, de Sweelinckstraat. De straat is dan genoemd naar Jan Pieterszoon Sweelinck (mei 1562-16 oktober 1621) is een Nederlands componist en organist, zoon van Pieter Sywertszoon en Elsgen Sweling. Sweelinck is de enige Nederlandse componist wiens beeltenis op papiergeld heeft gestaan: hij staat op het biljet van 25 gulden, dat in 1972 in omloop komt.

Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 12 november 2020
122 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.