Monopole

Uitgaansgelegenheid


Het 18 kamers tellende hotel met café, restaurant en bar, dat gelegen is aan de Einderstraat 115, wordt geopend op 10 juni 1950. Exploitant van het eerste uur is Wiel Hamers (niet de muzikant!). Hamers begint in 1938 als kastelein bij café Wilhelmina in Molenberg. In 1940 opent hij zijn eerste café in Kerkrade aan de Zwarte Weg. Tien jaar later bouwt hij bijna letterlijk eigenhandig hotel Monopole op, in alles gesteund door zijn echtgenote Irmgard Hamers-Sestendrup.

Behalve kastelein is Hamers gedurende drie jaar voorzitter van de Kerkraadse Kasteleinsvereniging en is daarnaast voorzitter van de Horecabedrijven, district Kerkrade. Gedurende twee jaar is hij secretaris van het LAB, afdeling Limburg.

Monopole is een in de wijde omtrek bekend etablissement waar wekelijks bekende en minder bekende orkesten spelen. Behalve om de muziek staat Monopole bekend om haar half haantje (gegrild of gebraden) met frites en appelmoes, dat in de jaren zestig te bestellen is voor Fl.2,75. Ook beschikt de zaak over een eigen, niet onverdienstelijke voetbalclub, de Monopoleboys.

Op 31 juli 1954 wordt de speciaal voor het WMC gemoderniseerde nieuwe danszaal geopend en op 21 april 1961 vindt na een grote verbouwing de feestelijke heropening plaats. Op 19 april 1963 viert Hamers niet alleen zijn 53e verjaardag, maar ook het feit dat hij die dag 25 jaar in de horeca werkzaam is en 12,5 jaar exploitant is van Monopole.

Vanaf september 1964 noemt Monopole zich ook Dancing Moonlight-Bar. Na 1975 wordt het stil. De mijnen zijn dicht en het bruisende uitgaansleven dooft langzaamaan uit. Ook Monopole sluit op termijn de deur.

Trivia


Eind 1950 biedt het hotel plek aan 35 uit Indonesië gerepatrieerde gezinnen. Door de woningnood van het moment is er in Kerkrade geen plek om ze meteen van eigen woonruimte te voorzien.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 25 april 2021
171 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.