Mijnongeval 1917

Algemeen


Tijdens het woelige 1917, waarin veel stakingen dreigen bij de mijnen, woekert er ook een strijd tussen katholieken en socialisten in Kerkrade.

Op vrijdag 1 juni 1917 gebeurt er een tragisch ongeval in de Domaniale mijn. Door het schieten met dynamiet komen gassen vrij waardoor er twee mensen sterven: N.J. Derix en Hendrik Joseph Hensgens. De laatste is een socialist en N.J. Derix is enkele maanden tevoren gehuwd met een niet-katholiek meisje en dus wel voor de wet getrouwd, maar niet voor de kerk.

Om deze reden mogen beide heren niet in gewijde grond begraven worden. Een en ander leidt tot een opstand op het kerkhof in Kerkrade, waar de schutterij, mijnwerkers en burgers bij betrokken zijn.

Nieuwsberichten


Net door die strijd tussen socialisten en katholieken wordt het gebeuren landelijk nieuws. Op de foto’s het artikel uit Het Volk (socialistisch blad) van 9 juni 1917 en ook het artikel uit de Nieuwe Tilburgsche Courant (katholiek) van 15-06-1917. (Klik op de afbeelding voor een vergrootte weergave)

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 26 september 2021
183 x gelezen

1 gedachte over “Mijnongeval 1917”

  1. Ik ben zeer geinteresserd in dit verhaal. In Kerkrade onderweg staan twee foto’s met Hendrik Joseph Hensgens (waaronder 1 met de schutterij). In die tijd zou ook een weekblad de Kerkrader uitgegeven worden met een socialistische signatuur en ik vroeg me altijd af of dit mijnongeluk hierin is besproken. Bovendien is volgens mij kort hierna de mijnstaking in 1917 geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.