Mia Vischschraper

WO II slachtoffer


Mia wordt op 17 juli 1941 te Amsterdam geboren en komt al snel van daaruit naar Kerkrade om hier op adres Tulpenstraat 36 onder te duiken voor de bezetter. Helaas komt zij op 16 oktober 1943 te overlijden. De gealarmeerde huisarts stelt de diagnose “stuipjes”. Haar pleegvader Albert Hummel wil het kind een fatsoenlijke uitvaart geven, maar uit angst voor ontdekking van de onderduikster wordt besloten haar lichaam in de tuin te begraven. Na het einde van de oorlog vraagt Hummel aan de burgemeester toestemming om het kind te herbegraven op de Algemeene Begraafplaats aan de Sportstraat te Kaalheide. Dit wordt toegestaan. Op een nochtans onbekend moment wordt het graf geruimd.

De vader van Mia, Salomon Vischschraper (Amsterdam, 24 maart 1920 – Buchenwald, 17 mei 1941) is kleermaker en leerbewerker. Hij trouwt op 3 januari 1940 te Amsterdam met Judith Nebbig (Amsterdam, 26 april 1920 – Amsterdam, 14 januari 1953). Samen krijgen zij twee kinderen: Mia en haar broertje Levie (Amsterdam, 8 mei 1940). Salomon wordt tijdens een razzia op 22 februari 1941 opgepakt en sterft niet veel later in Buchenwald. Als doodsoorzaak wordt acute hartzwakte genoemd. Judith en Levie overleven de oorlog.

Op initiatief van de heer D.J.M. de Boer is ter herinnering aan Mia Vischschraper in maart 2005 op het kerkhof in de Sportstraat een witte kastanjeboom geplant en een herdenkingssteen geplaatst. Op het adres Tulpenstraat 36 ligt een Struikelsteen / Stolperstein ter nagedachtenis.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 6 mei 2021
64 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *