Mathieu Reulen (d’r Papiere Hollender)

De vrouw achter Mathieu Reulen is Annie Vermeulen-Will, de moeder van oud-Roda JC-linksbuiten Pierre Vermeulen en echtgenote van toenmalig Roda JC-voetbalscout Sjeng Vermeulen].
 
In de jaren zestig en zeventig gold de reeds op middelbare leeftijd zijnde Mathieu Reulen alias D’r Papiere Hollender als één van de markantste supporters die Roda JC maar in haar gelederen kon wensen. Veel oud-Roda JC-spelers en supporters herinnerden hem nog steevast met zijn typerende uitspraken die hij vanaf zijn vaste stek, onder het scorebord naar zijn geadoreerde Roda JC-spelers op het voetbalveld deed toeroepen. Dankzij de herinneringen van enige Roda JC-tijdgenoten zijn enkele van de typerende / opportunistische uitspraken van D’r Reulens Mathieu alias D’r Papiere Hollender voor de eeuwigheid in de Roda-geschriften vastgelegd.
 
Lange passes Rodaaa,
Bliet nit stoa wie tsinterkloäsjer.
Wir wollen Tore sehen Roda
Tempo tempo Roda
Uwe Uwe, Wimmie Wimmie, Dalli Dalli”.
[red. Uwe Blotenberg, Wim Langenhuizen]
 
 
 
 

De herkomst van zijn alias-naam moge gevonden worden in het gegeven dat Matieu Reulen als zijnde een zoon van een Nederlandse mijnwerker werd geboren en is opgegroeid in het Duitse Herzogenrath (vermoedelijk Strass) alwaar zijn Duitse moeder Maria Katharina Jacobs van origine was. Wanneer hij steevast werd aangesproken op zijn Duitse afkomst, toonde hij met trots zijn Nederlandse papieren. D’r Papiere Hollender.

Mathijs Joseph (Mathieu) Reulen werd geboren te Herzogenrath op 2 maart 1912 als zijnde een zoon van Franz Joseph Reulen, (geboren te Kerkrade en van beroep mijnwerker) en Maria Katharina Jacobs (geboren te Herzogenrath) .
Mathieu die van beroep mijnwerker was huwde op 24 december 1935 te Heerlen met de 21 jarige Kerkraadse Maria Sofia Arets. De oudste dochter van het Kerkraadse echtpaar Arnold Joseph Arets (mijnwerker) en Hubertina Krewinkel.
Uit het huwelijk Reulen – Arets werden twee dochters en een zoon geboren.
Na het overlijden van zijn echtgenote Maria Sophia Arets, op 66 jarige leeftijd in de Hamboskliniek te Kerkrade, op 2 mei 1981 overleed weduwnaar Mathieu Reulen voorzien van Heilige Sacrament der Zieken op 21 januari 1993 te Heerlen in het (Rustoord Sint Joseph, Gasthuisstraat 6 op 81-jarige leeftijd.
Mathieu Reulen is als zijnde steevaste supporter van S.V. Bleijerheide (1914-1954) en fusieclub Roda Sport (1954-1962) uiteindelijk bij Roda JC terecht gekomen.
Zijn geschreeuwde leuzen zijn reeds sinds zeer lange tijden verstomd. Echter de herinnering aan hem leeft bij velen in gedachten nog steeds voort.

Tempo Tempo Roda.
Bliet nit stoa wie tsinterkloäsjer.
Wir wollen Tore sehen Roda
 
 
 
Tekst en foto’s : Jack Huntjens
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 30 oktober 2020
78 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *