Klankstad Kerkrade (BBS)

Algemeen


Dit is een Bulletin Board System dat gezien kan worden als vroege voorloper van deze encyclopedie. Bij oprichter en beheerder Martin Krewinkel thuis staat een PC met telefoonaansluiting waarop derden kunnen inloggen. Van hieruit worden informatie, bestanden en ook programma’s en spelletjes gedeeld. Ook hebben leden / gebruikers er een eigen postbus voor mailberichten. Mede-beheerder van dit BBS is Ruud Habets.

Andere BBS’en in Kerkrade


In Parkstad zijn destijds (medio tot eind jaren 1980) meerdere BBS-en te vinden. Zo heeft Kerkrade er nog twee. Ina Sterk beheert Southern Star en Linda (destijds Loek) Engels is eigenaar van Orion BBS. Gebruikers kunnen met behulp van een telefoonlijn inbellen. Aanvankelijk gaat dat met 1200 of 2400 Baud of Bits per seconde, later genieten we van 14400 Baud. Inmiddels heeft de ontwikkeling van het Internet de BBS-en echter overbodig gemaakt.

De eigenaren van BBS’en in Parkstad zijn aangesloten bij een soort van collectief. Samen worden afspraken gemaakt over te gebruiken software (Wildcat! BBS) en frequentie van mailsynchronisatie en men kan terugvallen op elkaars expertise. Via een vernuftig systeem communiceren alle BBS-en binnen Parkstad een keer per dag met elkaar en worden de mailboxen van gebruikers gesynchroniseerd. Hierdoor is het mogelijk om op ieder willekeurig aangesloten BBS de persoonlijke berichten te lezen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 5 juni 2021
147 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.