Kinderraad

Politieke afvaardiging


Beëdiging Hidde Sieler. Foto: Jo Pöttgens

 Vanaf het najaar van 2020 krijgt Kerkrade een kinderraad met een gekozen burgemeester1)De Limburger 16 juli 2020. Kinderen uit de groepen 7 en 8 mogen gaan meepraten en -denken over het gemeentelijke beleid, waarbij de nadruk ligt op zaken die direct met kinderen tot 12 jaar jaar te maken hebben. Op deze manier wordt bij kinderen de interesse voor politiek gewekt en kan de gemeenteraad inzicht krijgen in wat er bij deze leeftijdsgroep speelt. Per basisschool worden 2 kinderen gekozen om zitting te nemen in de Kinderraad en die kiest op haar beurt een Kinderburgemeester uit hun midden. Naar verwachting wordt er drie keer per jaar vergadert.

Op 21 april 2021 wordt de eerste Kerkraadse Kinderburgemeester gekozen. Van de 20 kinderraadsleden stellen zich 12 verkiesbaar. Hieruit komt Hidde Sieler als favoriet naar voren. De Kinderraad en Kinderburgemeester worden op 28 april officieel geïnstalleerd.

 

Ambtsketen


Kinderraad 2021. Foto: Jo Pöttgens

Net als de grote-mensen-burgemeester krijgt ook de Kinderburgemeester een eigen ambtsketen. Deze bestaat uit 13 houten schakels, één voor elke school en één schakel symboliseert Kinderopvang Parkstad. Het hout staat symbool voor iets dat nog in ontwikkeling is. De schakels zijn met elkaar verbonden door middel van metaal. De uiteindelijke ambtsketen wordt gemaakt door kunstdocente Ghislaine Ortmans.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 29 april 2021
83 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *