Hans Keulen

Auteur


Hans Keulen wordt op een vooralsnog onbekende datum in 1922 geboren en overlijdt, 50 jaar oud, in 1972. Hij vormt samen met o.a. de broers Math en Hein Loop de cabaretgroep Sjevemeter Jonge. Bij gelegenheid van het zilveren bestaansfeest van de Sjevemeter Jonge ontvangt hij van de Vereniging van Carnavalsartiesten de gouden Toon Hermans legpenning.

Onderstaande tekst is overgenomen uit het voorwoord van het door hem geschreven Famielje Dingenskirche.

Hans Keulen schrijft als redacteur van de Mijn, de latere Laura Scope, bedrijfstijdschrift van N.V. Laura & Vereeniging, verhalen in het Kerkraads dialect. Dit was Keulen’s moedertaal, welke hij als geen ander beheerste. Een aantal, uit het leven gegrepen, humoristische milieuschetsen, zijn gebundeld en uitgegeven als boekwerk: De Famielje Dingenskirche. Keulen zelf stond midden in dit leven. Rasechte Kerkradenaar, lid van de Sjevemeter Jonge en intensief betrokken bij het carnavals- en verenigingsleven in zijn geboorteplaats.

Uit Keulen’s werkt spreekt een groot gevoel voor humor. Zijn verhalen werden eertijds onder uitbundige vreugde in de familiekring voorgelezen. Maar Keulen streefde niet alleen of zelfs niet op de eerste plaats een komisch effect na: vóór alles observeerde en beschreef hij met grote ernst het leven, zoals zich dat om hem heen afspeelde. De achtergrond voor zijn verhalen vormen de mijnbedrijven, waaronder de onderneming waar Keulen werkte: de Laura.

Producten


Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 22 november 2021
207 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.