Jeugddrumband Blauw - Wit Haanrade

Oprichting

Het korps wordt op 1 juni 1962 door de heren H. Thomassen en H. A. Diederen opgericht. Gedragen door het idealisme iets voor de jeugd te doen in de wijk Haanrade van de gemeente Kerkrade. Beiden hebben veel werk verzet. De heer C. Boerdijk werd belast met de opleiding. Er waren een 12-tal jeugdigen waarmee werd gestart.

Blauw Wit

Opstart

Financiële middelen voor uniformen waren er niet, maar mevrouw Diederen, de echtgenote van de secretaris bracht uitkomst en vervaardigde deze pro deo.
De heer M. Stolman was de nieuwe instructeur en het bestuur werd uitgebreid met de heren E. Geng en A. Bisschops.
In 1964 volgde de toetreding tot de L. B. T. en in januari 1966 werd de heer W. Mennens uit Kerkrade verzocht het muzikale leiderschap op zich te nemen.
Inmiddels was het ledental tot 30 opgelopen. Mede door de kundige leiding van instructeur Mennens steeg het muzikale peil aanzienlijk.
R.K. Jeugddrumband “Blauw Wit” te Kerkrade, verkreeg bij Koninklijk Besluit van 21 Juli de Koninklijke goedkeuring van haar statuten. Men kreeg loon naar werken: Ondanks het groot verloop van leden, een euvel waaraan een jeugdvereniging nu eenmaal lijdt, werden er op bondsconcoursen totaal 8 maal een eerste prijs met promotie behaald. Hoewel men tijdens de daaropvolgende provinciale kampioenschappen de wimpel steeds op een haar na miste, was men toch altijd weer verheugd aan de titelstrijd deel te kunnen nemen en men bleef ijveren om er de volgende keer weer bij te zijn.

Successen

Ook buiten de provincie Limburg waren er successen:
– Zo behaalde het korps in 1966 te Arnhem- Zuid een eerste prijs met lof der jury en het hoogst aantal punten van het gehele concours.
– In Neerpelt, één jaar later, behaalde Blauw – Wit tijdens het Europees Jeugdfestival een eerste prijs met lof der jury, en de medaille van het Ministerie van nationale opvoeding en cultuur in de klasse jeugddrumbands.
Op 6 mei 1967, wanneer de vereniging haar eerste lustrum viert, wordt tevens het behaalde succes in verenigingslokaal Rutten aan de Zonstraat gevierd.
Het bestuur, dat is samengesteld uit de heren Diederen, Rijsmus, Nooien, Duchart en Wegh, zette zich in voor de jeugd en voelde zich hierin vooral gesteund door de L.B.T., de gemeente Kerkrade, de ouders van de leden en instructeur W. Mennens.
De vereniging uit Haanrade wordt eind 1999 opgeheven. 

 

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 1 juli 2021
166 x gelezen

2 gedachten over “Jeugddrumband Blauw – Wit Haanrade”

 1. Miep Duchhart

  De naam was Duchhart en geen Duchard. Miep Duchhart, Ik ben jaren lid geweest samen met mijn zusje Lies en ik ben zelf nog een tijdje Tamboer maître geweest

 2. Hoi leuk ik en mijn zus waren ook in die tijd er bij .
  Annie Simons en Frans Simons , en een oom en tante hebben er ook nog in gezeten .
  Jozef en Mia de Leeuw maar waren al een stukje ouder dan ons .
  Annie is jammer genoeg overleden op 29 jarige leeftijd .
  Het was altijd een mooie tijd , zo iets krijgen we nooit mer terug .

  Groetjes Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.