Het Martin Buber

School voor voortgezet onderwijs


Nadat rond 2010 het prestigieuze categoriaal gymnasium en twee Havo- en Atheneumscholen de deuren sluiten verdwijnt met de sluiting van het Charlemagne College in 2012 de laatste middelbare school uit Kerkrade, nadat er scheuren in het gebouw worden ontdekt. Voorafgaand aan de sluitingen zijn in het kader van de efficiëntie alle zelfstandige scholen ondergebracht in koepels die steeds verder centraliseren in Landgraaf en Heerlen. Een handtekeningenactie in 2012 voor behoud van voortgezet onderwijs in Kerkrade en het unanieme besluit van de Gemeenteraad in 2019 om voortgezet onderwijs terug te brengen halen niets uit: schoolkoepel SVOPL ziet er geen heil in.

In 2020 werpt het College van B&W zich op als voorlopig bestuur van het nog op te richten Martin Buber, een nieuwe school voor voortgezet onderwijs. De Gemeente voldoet aan alle eisen voor de aanvraag: er moeten 665 (later verhoogd naar 694) ouderverklaringen worden verzameld van ouders van kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Half september zijn genoeg verklaringen binnen om een Mavo- of Havo-afdeling te kunnen beginnen. Tussen oktober 2020 en juni 2021 worden voorbereidingen getroffen om de aanvraag voor Het Martin Buber vóór 1 juli 2021 in te dienen bij het Ministerie van Onderwijs. Bij een positief bericht van het Ministerie op uiterlijk 1 mei 2022 zou de nieuwe school in september 2023 open kunnen.

In mei 2022 deelt het Ministerie mee dat Het Martin Buber er niet komt. Een van de eisen is het onderdeel burgerschapsvorming. Het Ministerie stelt als eis de van de noodzakelijke 11 bouwstenen er minstens 7 gekozen moeten worden. Burgerschapszin is waar Het Martin Buber voor staat en dus zijn alle 11 bouwstenen gekozen, wat door het Ministerie wordt uitgelegd als besluiteloosheid. De Gemeente gaat in hoger beroep. Ondertussen moeten opnieuw handtekeningen worden opgehaald, Terwijl het beroep nog loopt lukt het medio september om de benodigde 643 handtekeningen binnen te halen voor het indienen van een tweede aanvraag voor MAVO, HAVO en VWO. Deze worden voor 1 november ingediend, waarna de minister tot 1 juni 2023 de tijd heeft om een besluit te nemen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 20 september 2022
23 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.