Hermangroeve

Bruinkoolgroeve


Dit is een voormalige groeve te Eygelshoven aan de Boomgaardskuilweg onder beheer van N.V. Carisborg. Hier wordt in dagbouw bruinkool gewonnen.
De deklaag over de bruinkool is 30 meter dik. De groeve is zeker in 1951 uitgeput waarna de exploitatie wordt gestopt. De periodes waarover gewonnen wordt, zijn de jaren 1918-1932 en 1946-1949. Slechts in de periodes na beide wereldoorlogen blijkt de exploitatie van de groeve rendabel te zijn vanwege de verhoogde vraag naar bruinkool. Er is enige onduidelijkheid over de naamgeving van de groeve. Deze is genoemd naar:

 • de zoon van een van de oprichters, of
 • naar M.J.H.M.R. Herman, op 9 februari 1922 geboren te Düren en op 2 april van een onbekend jaar tot priester gewijd.

Na de sluiting is de groeve opgevuld met puin en afval. In april 2017 wordt het terrein gereedgemaakt om als Natuurbegraafplaats Eygelshof in gebruik te worden genomen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 april 2021
206 x gelezen

1 gedachte over “Hermangroeve”

 1. Wie was Herman?
  Naar alle waarschijnlijk betreft het Herman van Oppen.
  In een artikel van Drs. Mike Kockelkoren, gemeentearchivaris van Kerkrade staat dat in 1905 een aantal (voornamelijk) Maastrichtenaren de concessie verwierf voor de bruinkoolgroeve te Eygelshoven. Een van hen was Leopold van Oppen. Van Oppen was op dat moment gemeentesecretaris te Maastricht. In 1910 zou hij burgemeester van Maastricht worden.

  Leopold trouwde met de Amsterdamse Clementina Schmedding.
  Het echtpaar kreeg 12 kinderen.
  De oudste was Herman. Herman mocht maar 10 jaar oud worden.
  16-10-1898, overleden 8-8-1909.

  Kockelkoren schrijft: “De concessie kreeg de naam ‘Herman’ en was waarschijnlijk genoemd naar de oudste zoon van J. van Oppen.” (J. van Oppen = Leopold van Oppen). Zie:
  http://www.demijnstreek.net/bruinkoolwinning-in-eygelshoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.