Hazensprong

Spekholzerheide

Deze straat verbindt in vroeger dagen de Locht met de Imstenraderweg, maar is nu een doodlopende straat. De naamgeving dateert van oudsher, maar wordt op 12 december 1919 vastgelegd. De naamgeving van de verlenging dateert van 12 mei 1972.
Op 25 januari 1783 stuurt abt Petrus Joseph Chaineux een verzoekschrift aan de Staten van Limburg, waarin hij vergunning vraagt voor de aanleg van een kasseiweg op kosten van de abdij. De Hazensprong maakt deel uit van dat tracé. Op 22 mei 1783 wordt bij decreet van Joseph II van Oostenrijk (onder meer Heer van de Zuidelijke Nederlanden) aan Kloosterrade het recht verleend om deze heerbaan voor het transport van kolen aan te leggen.
Deze weg loopt van Valkenhuizen over Onderspekholz en Kaalheide naar de Holz, waar hij aansluit op de nieuwe weg van Aken naar Herzogenrath, de tegenwoordige Nieuwstraat. Tot in 1783 loopt de weg langs de zuidkant van de Hoeve Spekhof, ook wel Hoeve Spekolz genoemd. De aanleg van de kasseiweg vindt plaats in de jaren 1784 – 1786. De Heerlenersteenweg is het gedeelte vanaf Onderspekholz in de richting Heerlen. Sinds de aanleg van de Roda J.C. Ring is de Hazensprong afgesneden van de Imstenraderweg en is dus vanaf dat moment een doodlopende weg.

Afbeeldingen

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 13 november 2020
50 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *