Fluit- en Tamboerkorps Ons Genoegen '56

Algemeen


Uit krantenartikelen valt op te maken dat het korps gedurende haar bestaansperiode menige prijs in de wacht heeft weten slepen. Alleen al in deze artikelen zijn meer dan 40 prijzen te vinden.

Fluit en Tamboerkorps Ons Genoegen ’56 na de deelname aan het WMC in 1962

Sociaal vlak (volgens krantenartikelen)


In juli 1959 houdt het korps een rondgang door de wijk, samen met de scoutinggroep. Doel was het aanschaffen van een invalidenwagentje voor een 12- jarig meisje. Nauwelijks een week later kon dit wagentje worden aangeboden. Het artikel eindigt met de zin: ‘Moeten wij u nog vertellen, Kaalheidenaren, dat gij ’n mooie daad gesteld hebt en dat ’n grote waardering uitgaat naar degenen, die de plannen smeedden!’

Bovendien was het korps steeds present bij parochiële activiteiten en wanneer er in de wijk voor muzikale opluistering werd gevraagd.

Uniformen


‘Ons Genoegen ’56’ krijgt in augustus 1960 nieuwe uniformen. Deze worden geleverd door Meester- kleermaker de heer Geurts, Begoniastraat te Kaalheide. De financiën werden bijeen gebracht door het ophalen van oud papier door de leden. Het Dames comité van het korps speelde echter ook een grote rol. Enkele maanden later, in oktober, volgt de Koninklijke Erkenning van de statuten van ‘Ons Genoegen ’56’. In 1961 worden de ‘schellenbomen’ ingezegend. Hierna maakt het korps een rondgang door het dorp als dank aan de milde gevers, die de aanschaf van deze schellenbomen hebben mogelijk gemaakt.

1960. Het kranige fluit- en tamboerkorps ‘Ons Genoegen ’56’ te Kaalheide met bestuur en geestelijk adviseur.

Deelname WMC


Fluit en Tamboerkorps “Ons Genoegen ‘56” uit Kaalheide- Kerkrade nam op woensdag 15 augustus 1962 deel aan het WMC. Voor hun dus een thuiswedstrijd. Uitkomend in de 2e Divisie haalde het korps met 77 punten een derde prijs. In 1974 nam de vereniging nogmaals deel aan het WMC. In 1963 krijgt het korps wederom nieuwe uniformen. Deze keer geleverd door kleermaker M. Jongen.

Limburgs en landskampioen


Zaterdagmiddag 11 december 1971 werd fluit- en tamboerkorps ‘Ons Genoegen ‘56’ op het stadhuis te Kerkrade ontvangen door Wethouder H. Jongen voor het feit dat zij Limburgs Kampioen in de afdeling uitmuntendheid te Echt werden. De wethouder sprak de hoop uit, dat hij Ons Genoegen nog vaker kon ontvangen. In de dankwoorden van voorzitter J.J. Starmans kon hij meedelen, dat het korps afgevaardigd zou worden voor de landskampioenschappen. Wethouder Jongen wenste Ons Genoegen veel succes en hoopte hen ook als landskampioen te mogen begroeten. Districtsbestuurder Fr. Essers bood zondag 9 januari 1972 tijdens een feestvergadering de zo fel begeerde wimpel aan. De derde, die het kranig korps in tijd van 5 jaar veroverde. Onder leiding van instructeur J. Schäfer zal men proberen tijdens de a.s. landskampioenschappen hoge ogen te gooien om de L. B. T. op een waardige wijze te  vertegenwoordigen.

In mei 1972 haalde het korps in Den Bosch daadwerkelijk het landskampioenschap. In de afdeling uitmuntendheid behaalden de Kaalheidenaren onder leiding van instructeur Jo Schäfer 141,5 punten. het korps hield hiervoor een receptie. Voorafgaand aan de receptie waren bestuur en 33 leden door het college van B en W ontvangen in de burgerzaal van het stadhuis waar wethouder H. Jongen het korps een eerste huldiging bracht. In totaal werd het korps in het verleden driemaal Limburgs kampioen en eenmaal Nederlands kampioen.

De voorzitster van het damescomité, mevrouw Pluimen (geheel links) feliciteert v.l.n.r. mevrouw en de heer Bertran, Vreuls, de heren E. Griens, T. Schlösser en H. Wehlen, mevrouw en de heer Schäfer, mevrouw en de heer Starmans.

Laatste meldingen


In maart 1981 wordt de volgende melding gemaakt: het fluit- en tamboerkorps ‘Ons Genoegen ’56’ Blauw – wit uit Kaalheide is na 2,5 jaar non-activiteit weer springlevend. Streven is, medio mei weer door de straten van Kaalheide te trekken. Het korps zal op  6 augustus het 25- jarig bestaansfeest vieren. Ook is opgevallen dat er afwisselend sprake is van Rood – Wit en Blauw – Wit. Waar of waarom deze splitsing er is geweest wordt niet duidelijk.

Na deze melding zijn door ons geen berichten meer gevonden.

 

 

Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 14 mei 2021
175 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.