Eerste Kerkraadse Begrafenisonderneming Paffen

In mei 1935 start Pieter Joseph Paffen samen met zijn echtgenote Catharina Dovermann met de Eerste Kerkraadse Begrafenisonderneming. In november 1937 verhuist het bedrijf naar het adres Einderstraat 17. Het bedrijf houdt zich bezig met het transport van overledenen naar binnen- en buitenland en levert alle soorten attributen die nodig zijn bij een begrafenis. Paffen levert een allesomvattende dienstverlening, men kan er zelfs terecht voor overlijdensrisico- en andere verzekeringen.

Peter Johannes Paffen en zijn echtgenote Bernardina Catharina Dijkstra nemen de firma op enig moment over en zij worden op hun beurt opgevolgd door hun dochter Enny. Zij overlijdt op 12 augustus 1992 en hiermee komt er een einde aan het bedrijf.

Vanaf 1 juni 2019 is onder de naam Paffen Uitvaartverzorging BV een begrafenisonderneming onder leiding van Michel Paffen en Sylvia de Bruyn gevestigd op het adres Kloosterraderstraat 14a, in het pand van de voormalige Dansfabriek. Hoewel men het zou kunnen vermoeden is dit geen voortzetting van de Eerste Kerkaadse Begrafenisonderneming.

Voordat Paffen er een uitvaartverzorging opent bevindt zich op het adres Einderstraat 17 een slagerij in eigendom van Johan Joseph Vondenhoff. Het is niet bekend wanneer Vondenhoff zijn zaak begint, maar in oktober 1934 wordt hij failliet verklaard en in december 1936 wordt zijn zaak officieel opgeheven.

Trivia


Eind 1984 wordt rechts naast het pand van Paffen begonnen met de bouw van een filiaal van Superconfex. Bij graafwerkzaamheden blijkt het pand van de begrafenisonderneming een behoorlijke fundering te missen. Als de buitenmuur begint te scheuren wordt er in allerijl gestut. Het gevaar van instorten is niet denkbeeldig. Toch overnacht Enny Paffen tegen alle adviezen in nog in haar woning. “Ik hoop niet dat ze me eerstdaags onder de puinhopen vandaan moeten halen. Maar ja, de begrafeniskosten heb ik toch tegen gereduceerde prijs”, grapt ze1)Limburgsch Dagblad, 15 november 1984.

Op 28 december 1950 vindt er in twee verschillende parochies gelijktijdig een uitvaart plaats. Bij een van de uitvaarten bemerkt de familie dat de kist die in het rouwhuis aankomt niet de kist is die ze besteld hebben. Bij controle blijkt er een onbekende overledene in te liggen en die wordt snel teruggebracht naar het ziekenhuis. In dit niet met naam genoemd Zuid-Limburgse ziekenhuis heeft men blijkbaar de twee lijkkisten met elkaar verwisseld. Op 5 januari 1951 meldt het Limburgsch Dagblad met klem dat begrafenistonderneming Paffen in deze kwestie geen enkele blaam treft.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 januari 2022
60 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.