Dreuvige

Vliegtuig


Dit is de benaming in de volksmond voor een verkenningsvliegtuig van de artillerie van het Amerikaanse leger. Het is een Piper Cub, een klein en langzaam vliegend toestel met een sonoor brommend geluid dat steeds cirkelend boven het te verkennen gebied vliegt. De bijnaam wordt voor het eerst gebruikt in Maastricht. Het vliegtuig wordt geproduceerd tussen 1938 en 1947. Aanvankelijk is het toestel bedoeld als instructievliegtuig en heeft een tandem-zitting, een stoel voor en een stoel achter. Haar gele kleur krijgt een eigen naam: Cub Yellow of, ook wel, Lock Haven Yellow.

De variant die de firma Piper ontwikkelt voor het Amerikaanse leger heeft een olijfkleur en plexi-glas ramen rondom, tot achter de tweede stoel. Het typenummer wordt L-4, O-59 en NE-1 en de bijnaam wordt Grasshopper (Sprinkhaan). Het toestel wordt soms uitgerust met een bazooka.

Vanaf de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog tot in april 1945 ligt in het huidige Rolduckerveld een vliegveld vanwaar een aantal van deze vliegtuigen met regelmaat vertrekken en terugkeren. Op 13 april 1945 verplaatst het Amerikaanse leger het vliegveld naar het Duitse Braunschweig, oostelijk van Hannover. De vliegtuigen staan meestal geparkeerd op de kruising LindenlaanOlmenlaan en de kruising KastanjelaanBerkenlaan. Zij rijden van daar naar de weilanden bij het Berenbos, vanwaar ze opstijgen en richting Duitsland vliegen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 7 november 2020
131 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.