Joost Drenth

Arts


Prof. Dr. J.P.H. (Joost) Drenth wordt in Kerkrade geboren op 4 augustus 1963 als zoon van huisarts Johannes Herman Jozef (Jan) Drenth.

Hij studeert tussen 1983 en 1990 Medicijnen aan de universiteit van Maastricht en promoveert in 1996 in Nijmegen op een onderzoek naar een erfelijke aandoek van koortsaanvallen. Vanaf juli 2004 is hij staflid van de afdeling Gastroenterologie en Hepatologie van het Radboudumc in Nijmegen. Op 1 juli 2006 wordt hij benoemd tot hoogleraar en sinds 1 februari 2010 is hij afdelingshoofd van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten aan het Radboud UMC.

Als arts heeft hij de verantwoordelijkheid voor de zorg van patiënten met een ziekte van de lever en zijn  onderzoek is gericht op het verbeteren van de behandeling van leverziekten.

Tussen 2009 en 2014 is hij adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Vanaf 2019 is hij hoofdredacteur van het United European Gastroenterology (UEG) Journal.

Hij is (bestuurs)lid van een groot aantal gremia waaronder de World Gastroenterology Organisation, de International Association for the Study of the Liver, United European Gastroenterology en de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie.

In 2012 ontvangt hij van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België de Dr. Karel-Lodewijk Verleysen ter bekroning van klinisch geneeskundig onderzoekswerk in de Benelux-prijs. Deze wordt hem uitgereikt op 17 november van dat jaar. In 2016 wordt hij Fellow bij de the Royal College of Physicians, London Verenigd Koninkrijk en in 2017 volgt het lidmaatschap van de Academia Europaea.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 8 april 2022
336 x gelezen

1 gedachte over “Joost Drenth”

 1. Op 13 april 15 jaar geleden was ik bij de oratie van Joost in Nijmegen.
  Die dag was ik samen met mijn zoon Frank Brekelmans, zijn goede vriend, de hele dag getuige van de feestelijkheden. Het was ’n uiterst leuke dag met alles erop en eraan.
  Joost ben ik uiteindelijk uit het oog verloren.
  Zo nu en dan kijk ik nog wel eens op internet of ik nog iets vind over hem.
  Morgen 13 april zal ik nog ’n borrel drinken op Joost zijn gezondheid en denken aan 15 jaar geleden toen we met zijn familie, vrienden en kennissen die belangrijke dag van zijn oratie mochten vieren.
  Nu ben ik 84, maar sommige gebeurtenissen blijven tóch in je geheugen!!
  Hiermee wens ik Joost veel succes met zijn verdere loopbaan!
  An Brokx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.