De Kerkradenaar

Weekblad


Het blad, dat op de zaterdag verschijnt, telt 4 bladzijden, verdeeld over twee bladen papier ter van 46 cm hoog en 35 cm breed. De Kerkradenaar heeft tijdens haar bestaan meerdere ondertitels: Weekblad van de Gemeente Kerkrade (nummers 1-35), Weekblad voor Kerkrade en omstreken (nummers 36-87) en Politiek Weekblad (nummers 88-190). Het eerste nummer verschijnt op 29 mei 1915, hoewel twee jaren tevoren al edities van dit blad verschijnen.  Het laatste nummer, nummer 190, verschijnt op 8 maart 1919. Het blad wordt uitgegeven door en onder (eind-)redactie van Louis Ackens. Het blad wordt opgevolgd door Het Limburgsch Volksblad dat 20 dagen later voor de eerste keer verschijnt.

Kerkrade telt in die dagen vier drukkerijen, maar om te voorkomen dat “de hoge heren” invloed zouden uitoefenen op de inhoud laat Ackens zijn blad drukken bij de gebr. K.F. Misset in Arnhem. Deze drukkerij verhuist in 1918 naar Heerlen.

In de maand januari 1917 legt de Luitenant-Generaal en Kommandant van het Veldleger een verschijningsverbod op wegens artikelen van antimilitaristische strekking, iets waar Ackens met regelmaat schuldig aan maakt. De uitgever houdt zijn lezers tijdens deze gedwongen pauze echter via circulaires op de hoogte. In hetzelfde jaar dreigt een bestaansdreiging voor het blad als Ackens een voor Prins Hendrik beledigend artikel plaatst. De Kroon verleent echter gratie.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 27 april 2022
155 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.