Botanische tuin

Rijksmonument nummer 513741


Onderstaande tekst beschrijft de functie van een botanische tuin in het algemeen en is afkomstig van hun eigen website.

De Botanische Tuin Kerkrade behoort tot de 2e categorie niet universitaire botanische tuinen. De omschrijving luidt als volgt. Een tuin, waarin zich ten dienste van het publiek bijeengebrachte verzameling in en uitheemse gewassen bevindt, die soms ten dele in kassen is ondergebracht en waarin de soorten afzonderlijk staan opgesteld. De tuin heeft een minimumgrootte van 1 ha en de collectie omvat aan: permanent buiten staande planten: minimaal 530 taxa Zijn er kassen en/of een oranjerie aanwezig, dan omvat de collectie tevens aan: permanent in kassen te houden planten: minimaal 270 taxa; en/of: Kaapse planten: minimaal 50 taxa. Het merendeel van de planten is voorzien van naambordjes. De tuin staat onder deskundige leiding. De verzamelingen worden gebruikt voor educatieve, informatieve en recreatieve doeleinden ten dienste van het publiek. De tuin is eigendom van een openbaar lichaam of van een rechtspersoon zonder winstoogmerk.
De Botanische tuin wordt in 1939 aangelegd in opdracht van de Staatsmijnen door John Bergmans uit Oisterwijk. De tuin wordt in de jaren 70 overgenomen door de gemeente, het beheer komt dan in handen van de Stichting Botanische Tuin Kerkrade. Sinds 1975 kent de Botanische Tuin een Educatieve Dienst voor het optimaal begeleiden van het biologie-, natuur- en milieugericht onderwijs in het primair onderwijs. Het theehuisje wordt in 1992 gerenoveerd. Bij gelegenheid van de heropening verschijnt op 3 april een feestgids. Het kunstwerk voor de ingang is een boom, gemaakt door kunstsmid Chris Teunissen.
In 1994 krijgt de Botanische Tuin een eenmalige gemeentelijk financiële injectie om vanaf dat moment zelfstandig verder te kunnen gaan. Anno 2001 blijkt dit niet gerealiseerd te zijn. Vanaf Juli 2004 krijgt de tuin het predicaat Museum en vanaf 2009 krijgt zij jaarlijks een exploitatiesubsidie van € 40.000. In het najaar van 2009 ontvangt de Tuin een Europese subsidie ter waarde van € 266.000 voor de realisatie van een driejarig project ten behoeve van duurzaam natuur- en landschapsbeheer, toerisme en sociale economie.
In 2015 wordt gestart met een project om de tuin aantrekkelijker te maken voor bezoekers, mede gestimuleerd door een bijdrage van Provincie Limburg. De toegankelijkheid wordt verbeterd, de plantencollectie aangepast en de tuinkas wordt opgewaardeerd. op zondag 4 maart 2018 wordt de tuin weer opengesteld.

Activiteiten


2017

Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 geeft PostNL een postzegelvel uit. Tien bijzondere planten en bomen staan op de zegels afgebeeld. Deze kroonjuwelen zijn alle afkomstig uit botanische tuinen in Nederland. Uit deze tuin wordt de de gele trompetbekerplant op de postzegel gezet.

Toerisme

Het museum is halteplaats voor Attractiebus Gravenrode. Het is vooralsnog onbekend of de rode attractietrein van VVV Zuid Limburg (sinds januari 2002) ook hier stopt.

Afbeeldingen

 

 

 

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 7 december 2020
156 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.