Villa Vogels - Villa Kreijen

Rijksmonument nummer 513751


Deze villa met adres Niersprinkstraat 45 (aanvankelijk is dit huisnummer 25) ligt enigszins terug gelegen van de huidige straatlijn. Zij wordt in opdracht van wijnhandelaar Wiel Vogels in 1911 of 1912 gebouwd in traditionalistische stijl. De architect is Egide Meijers-Croute uit Maastricht. Dit pand wordt dan nog Villa Vogels genoemd, na de oorlog wordt dit pand Villa Kreijen of Kreijenshuis genoemd.

De naamgever van de villa is Gerard Hubert Joseph Kreijen, algemeen chirurg en gynaecoloog in het St. Jozef ziekenhuis. Nadat het gezin Kreijen in 1940 de villa betrekt worden er een serre, een bijkeuken en twee garages bijgebouwd.

De villa is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van Meijers-Croute wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het exterieur en een deel van het interieur zijn bijzonder goed bewaard gebleven. De villa staat vanaf 8 juni 2001 op de Rijksmonumentenlijst.
Achter het pand lag een parkachtige tuin met daarachter een grote moestuin. Het onderhoud werd uitgevoerd door meneer Cornet, tuin- en klusjesman en tevens ziekenauto chauffeur.

Anno 2021 is het pand eigendom van Marie-Thérèse Kreijen.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 13 december 2020
198 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.