Kasteel Strijthagen

Algemeen


Het kasteel wordt rond 1250 gebouwd op gemeentegronden door Hendrik van Strijthagen. Opgravingen in de omgeving van het kasteel hebben aangetoond dat de akkerbouw zijn oorsprong vindt in de landgoederen uit de Romeinse tijd. De vermelding van het kasteel is gelegitimeerd vanwege het feit dat de Strijthagenweg naar dit kasteel genoemd. Het gebouw zelf ligt buiten de huidige gemeentegrenzen.

Geschiedenis


Oorspronkelijk heet het riddergoed Strithagin. Dit is van 1250 tot 1350 in bezit van het geslacht Strijthagen. Het wordt gesticht door Hendrik van Strijthagen van de adellijke familie van Strithagin. Hij pacht de grond van de gemeente en bouwt hier het riddergoed op. Het kasteel ligt dan langs de Strijthagenbenbeek dat dan de grens vormt tussen het Land van Rode en het Land van Herle. De Strijthagens blijven hun kasteel bewonen tot omstreeks 1358. Zij vertrekken dan naar Welten en Amby. Daar worden zij rond 1685 voor het laatst vermeld.

Matthias Gerardus Clotz koopt het riddergoed op 3 april 1690 (andere bronnen vermelden oktober 1691). Door een huwelijk van Maria Theresia Clotz met de Heer van Collenbach in 1775, wordt laatstgenoemde in 1775 eigenaar van Riddergoed Strijthagen. In 1800 koopt Baron van Lommersum het kasteel. De laatste eigenares is de jonkvrouwe de Spirlet, die het landgoed verkoopt aan de familie Honigman, die op haar beurt het kasteel in 1917 overdoet aan de Oranje-Nassau Mijnen te Heerlen, thans in handen van de OGON B.V. (Maatschappij tot Exploitatie van Onroerend Goed Oranje-Nassau).

Eigenaren


Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 16 januari 2021
188 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.