Steenfabriek Nievelsteen

Onderneming


De fabriek is gelegen aan de Wolfsweg 75. Ze is als Nievelsteen BV in productie geweest van 1964-1982. In de jaren 1964-1967 is de fabriek een dochteronderneming van NV Laura. In 1967 wordt het bedrijf overgenomen door Laura & Vereeniging. In 1982 wordt de productie gestaakt. In datzelfde jaar wordt de productie echter ook weer gestart. Nievelsteen BV wordt in 2011 planmatig stilgelegd.

Nievelsteen is uit de grond gestampt om na de mijnsluitingen te dienen als alternatieve werkvoorziening voor de oud-mijnwerkers. De stortbergen van de mijnen dienen als grondstof voor de stenen. Hierdoor kan de productieprijs weliswaar concurrerend laag blijven, maar door de sterk wisselende kwaliteit kan de steen niet gebruikt worden als gevelsteen.

Begin 2005 komt het bedrijf in het nieuws doordat in de productiehal een zware stofexplosie plaats vindt, waarbij onder meer het dak weggeblazen wordt. Een 34-jarige medewerker raakt hierbij zwaar gewond.

In 2017 willen de jonge ondernemers Maurice van Ingen en Michiel Coumans van Nefrex BV de steenfabriek nieuw leven inblazen. Dankzij financiering van het Limburgs Energie Fonds en LIOF is Steenfabriek Douveren BV per 7 november 2017 een feit. De jongens zijn er trots op als eerste 100% circulaire gevel-, straat- en binnenmuurstenen te produceren, die voldoen aan de milieuhygiënische als aan de civieltechnische eisen Deze wordt op 10 juni 2020 failliet verklaard. Het eindproduct wordt voor 99% gemaakt uit afvalstromen als bouwpuin, bodemassen en glasstof.

In 2021 maakt het bedrijf samen met moederbedrijf Nefrex een doorstart onder de naam Steenfabriek Parkstad.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 9 april 2021
284 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.