St. Jozef en Norbertusparochie

Voormalige parochie in het Rolduckerveld


In 1959 wordt Reinier Joannes Hubertus Mains benoemd tot bouwpastoor van een nieuw op te richten parochie in het Rolduckerveld. Al het volgende jaar krijgt architect J. Fanchamps de opdracht een kerk te ontwerpen. Nog in 1960 volgt de goedkeuring van dat ontwerp. De kerk wordt opgenomen in het subsidiëringsplan van ‘K3’, zodat de financieringsperikelen kunnen worden verlicht. Het gevolg is, dat de kerk in een met de andere kerken vergelijkbare stijl moet worden gebouwd. Het gemeenschappelijke kenmerk is de breuksteen geworden, waar deze kerk zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde uit is opgebouwd.

Bij de aanbesteding wordt de bouw gegund aan de Gebroeders Cremers uit Maastricht. De eerste steen wordt gelegd in 1962 en de kerk kan in gebruik worden genomen op 15 augustus 1963. Frans Gast ontwerpt een gevelplastiek, waarvan het vooralsnog niet duidelijk is, of het is geplaatst. Wel kreeg de devotiekapel een glas-in-betonwand, maar het is vooralsnog niet duidelijk of dit door L. Ramaekers uit Maastricht wordt ontworpen, of dat deze een glas-in-loodvenster heeft ontworpen. Het is wel uitgevoerd.

De parochie is door een teruglopend aantal priesters in het voorjaar van 1993 opgeheven, waarna zij samen is gegaan met de Blijde Boodschapparochie. Hoewel de kerk in 1988 nog een stevige opknapbeurt krijgt, blijkt de situatie in 1993 zowel financieel als pastoraal niet meer acceptabel. De kerk wordt per 30 mei 1993 aan de eredienst onttrokken en vervolgens verkocht en gesloopt. Het terrein waarop de parochiekerk ligt wordt in het najaar van 1993 gereed gemaakt voor woningbouw. Op die plek verrijst later het Norbertushof.

De parochie is onder andere genoemd naar de Heilige Norbertus, stichter van de orde der Norbertijnen.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 23 oktober 2020
83 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *