St. Caecilia

Patrones van de mijnwerkers en zangers


Verder is zij ook patrones van: Kerkmuziek, muzikanten, instrumentenmakers, orgelbouwers en dichters. De naam van deze heilige komt als gevolg daarvan terug in de naam van veel Kerkraadse verenigingen. Onderstaande informatie is overgenomen van www.heiligen.net en na bewerking hier geplaatst. De patroonsdag van deze Maagd en Martelares is 22 november.

Van de heilige Caecilia is niet veel bekend. Rond het jaar 200 is zij te Rome geboren. Volgens de legende stamt zij uit een aanzienlijk geslacht van Caecillianen. Deze valt ten tijde van Keizer Alexander Severus (230). Caecilia heeft de gelofte van maagdelijkheid afgelegd. Reeds als kind heeft zij zich, zoals dat heet, met Jezus verloofd. Een jonge man, Valerius genaamd, hoopt met vertrouwen op de toestemming van haar ouders, haar te mogen huwen. Alles is voor de bruiloft gereed maar onder de klanken van de muziekinstrumenten zingt de maagd Caecilia in haar hart een zang voor de Heer alleen. Tijdens de huwelijksnacht vertelt zij haar man Valerius dat zij de gelofte van kuisheid heeft beloofd. Zij wordt beschermd door een engel van God en niemand mag haar aanraken. Als dit wel gebeurt dan zal de toorn van de hemel op deze persoon neerdalen. Wanneer haar man vraagt om de engel te mogen zien antwoordt zij dat dit mag als hij zich door de paus laat dopen. Valerius doet dit en wanneer hij weer thuis komt ziet hij juist hoe een engel aan Caecilia rozen geeft. Hierop wordt hij een van de ijverigste Christenen. Zo bekeert hij onder andere zijn broer Tiberius.

Gedrieën verzorgen ze de Christenen die bezwijken aan de vervolging. Op bevel van de prefect Almachius worden Valerius en Tiberius gevangen genomen en onthoofd. Caecilia wordt later gevangen genomen en in haar huis in kokend water gezet om zo te sterven. Maar het kokend water deert de vrouw niet. Daarop wordt zij veroordeeld tot de dood door het zwaard. Tot drie maal toe moet de beul toeslaan. Zwaar gewond ligt de jonge vrouw nog drie dagen in haar huis. In deze drie dagen laat zij heel haar bezit na, aan de dienaren en de armen van de stad. Tenslotte sterft zij op 22 november 230 aan haar verwondingen.

Zij wordt verheerlijkt als een volmaakt voorbeeld van een christelijke vrouw die uit liefde tot Christus maagd bleef en als martelares gestorven is. In 1599 wordt haar graf geopend en vindt men haar lichaam ongeschonden. Stefano Maderna heeft een natuurgetrouw beeld van haar gebeiteld. Sinds de middeleeuwen wordt Caecilia vereerd als patrones van de kerkmuziek. Of zij muzikaal is, is onbekend. Het wordt echter wel vermoed, afgeleid uit een poëtische zin uit het breviergebed.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 10 november 2020
108 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.