Boerenwormkruid

Plant


Boerenwormkruid maakt deel uit van een boeket van 7 kruiden en veldgewassen. In deze regio wordt dit kruidenboeket Kroedwusj genoemd.

Het kruid zelf is een winterharde kruidachtige vaste plant met een hoogte van 1,5 meter. De stengel is rond, geribd, groen met rode vlekjes. De bladeren zijn aromatisch, diep ingesneden, getand en donkergroen; rijk aan kalium. De bloemen bloeien in dichte, platte, mosterdgele schermvormige pluimen van de late zomer tot de herfst. De zaden zijn zeer klein, groenachtig wit, geribd en ellipsvormig. Boerenwormkruid is niet geschikt om binnen te kweken, de plant houdt van een niet te natte grond met een plaatsje in de volle zon of de lichte schaduw. Vermeerdering kan door zaaien in de lente of door scheuren van de wortels in de lente of herfst. Het is een sterk uitbreidende plant, dus een plant afstand van 60-100 cm. Zowel de bloemetjes als de blaadjes kunnen apart worden gedroogd, pluk de blaadjes wanneer ze nodig zijn en de bloemetjes wanneer ze open beginnen te gaan. De bloemen kunnen als droogboeket worden gebruikt of in potpourri. De bladeren kunnen bij rabarber worden mee gestoofd of worden gebruikt bij het kruiden van vlees, door inwrijven geeft het een rozemarijnachtig aroma af. Het blad is ook zeer geschikt om vliegen, muizen en mieren te verjagen. Gebruik het kruid in geringe mate vanwege haar mogelijke giftigheid en zeker niet tijdens zwangerschap.

De plant maakt deel uit van een groep afweerkruiden met daarin ook Blauwe knoop, Echte kamille, Klein kruiskruid, Maagdenpalm, Sint-Janskruid en Vlasbekje.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 21 november 2020
164 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.