Belbus

Algemeen


Initiatief van de voormalige Stichting ISOK met medewerking van Firma Hanneman De Toerist. Na betaling van een jaarlijks lidmaatschapsgeld kan men vanaf een bepaalde leeftijd tegen sterk gereduceerde prijzen met de taxi op weg. Het initiatief is inmiddels vervangen door het Vervoer Op Maat project en later door Reisnet.

Werkwijze


De belbus is een vorm van vraagafhankelijk openbaar vervoer. Het verschil met een gewone busdienst is dat de belbus enkel rijdt op telefonisch verzoek. Belbussen zijn ook elders in Nederland ingevoerd om dunbevolkte gebieden te bedienen, waar een regelmatige busdienst onrendabel is omdat de bussen meestal leeg rijden.

Een belbus heeft een aantal vastgestelde haltes maar rijdt niet volgens een vaste route of een vaste dienstregeling. De bus stopt enkel aan de haltes die vooraf zijn aangevraagd. Om van de belbus gebruik te maken moet men telefoneren naar de vervoermaatschappij en aangeven aan welke haltes, men wil op- en afstappen en op welk tijdstip men wil aankomen. De maatschappij deelt dan het uur van vertrek mee.

Een rit met de belbus kost evenveel als een rit op een normale buslijn. Belbussen zijn in de regel kleiner dan normale bussen (“minibussen” met een capaciteit van ca. 10-15 passagiers).

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 18 september 2020
38 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *