Augustijner Koorheren

Algemeen

Deze congregatie (lat.: Ordo Sancti Augustini en dus ook genoemd: Orde van de Heilige Augustinus) vormt de kloostergemeenschap op Rolduc vanaf Abt Richer in 1111 tot aan de start van de Franse Tijd in 1195/1196. De gemeenschap begint als gezelschap van reguliere kanunniken van St. Augustinus, aanvankelijk levend volgens een heel strenge observantie. Centraal daarin staan gemeenschapsleven, koorgebed, afzien van privé-bezit, streng vasten en handenarbeid verrichten. Abt Richer beschrijft deze levenswijze. Rond 1150 verschijnen ook elders in Europa vestigingen van de Augustijner Koorheren.
Rolduc (en dus abt Richer) is niet de eerste kloostergemeenschap in deze omgeving die volgens deze richtlijnen gaat leven. In 1102 wordt de Kloosterkerk Springiersbach gebouwd.

De geschiedenis van het klooster begint rond het jaar 1100. Bengina van Daun, een adellijke dame uit de Eifel, sticht op het haar, als weduwe, toekomende domein een kloosternederzetting. De eerste abt wordt haar zoon Richard. Hij kiest als leefregel deze van de heilige Augustinus; en zijn religieuze gemeenschap noemt zich de Augustijner Koorheren.

Augustijner Congregaties

De Augustijner Koorheren maken deel uit van een familie van congregaties die een geloofsgemeenschap hebben opgebouwd op basis van de leefregels van de Heilige Augustinus. Een kleine greep hieruit: de reguliere kanunniken, de reguliere kanunniken van Sint-Augustinus (koorheren), de premonstratenzers (Norbertijnen ), de Kruisheren, de Dominicanen, de Mercedariërs, de Augustijnen Eremieten, de Augustijnen Recolletten, de Servieten, de Alexianen, de Piaristen. Bij de vrouwen: de kanunnikessen van het Heilig Graf, de Ursulinnen, de kanunnikessen van Sint-Augustinus, de Visitandinnen van Franciscus van Sales, de zusters van de Heilige Monica, de Rita-zusters, de Zwartzusters, de Birgittinessen.

St. Augustinus

Hij wordt in Noord Afrika geboren, in het huidige Souk-Ahras. Hoewel hij eerst niet gedoopt wordt, geeft zijn moeder Monica hem een christelijke opvoeding. Hij vertrekt naar Milaan en wordt daar gedoopt door de heilige Ambrosius. Via Rome, Italië keert hij terug naar Afrika waar hij een geloofsgemeenschap sticht. Later wordt hij bisschop van Hippo. Hij overlijdt op 28 augustus 430. Zijn lichaam wordt dan overgebracht naar Italië.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 6 september 2020
185 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.