Nico Wolter

N.J.G.B. Wolter wordt geboren in 1961.

Op 24 april 2008 wordt hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen worden hem uitgereikt door Burgemeester Jos Som. Hij ontvangt deze benoeming met name op grond van zijn betrokkenheid bij Bechterew-patiënten.
In de periode 1997 – 1998 voert Nico Wolter een onderzoek uit naar het effect van kuren voor Bechterew-patiënten in Bad Hofgastein en de Gasteiner Heilstollen (Oostenrijk). Hij volgt daar ook kuren en bemerkt de positieve invloeden daarvan op zijn eigen lichamelijk welbevinden. Van 1998 tot 2002 is hij in samenwerking met de hoogleraar reumatologie Van der Linden (Academisch Ziekenhuis Maastricht) initiator tot het verrichten van een wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van het kuren. Voorafgaand aan het onderzoek heeft hij zich vooral ingezet voor het opzetten van de studie, de financiering en daarna de uitvoering ervan. Het resultaat van het onderzoek is dat een 3 weken durende kuurbehandeling gecombineerd met oefeningen en gevolgd door een wekelijkse groepsoefentherapie zeer gunstige resultaten laat zien vergeleken met alleen wekelijkse groepsoefentherapie.

Tevens is Nico Wolter vanaf 2002 onderhandelaar met de ziektekostenverzekeraars over het vergoeden van kuren aan Bechterew- en reumapatiënten. Mede dankzij zijn inspanningen zijn er anno 2008 meerdere verzekeraars die de kuur voor een groot gedeelte vergoeden. Vanaf 2003 geeft Nico Wolter belangeloos lezingen over Bechterew en de effecten van kuren. Bovendien is de heer Wolter vanaf 2004 oprichter van en betrokken bij Reha Tours, een organisatie die ervoor zorgt dat patiënten met reumatische ziekten naar Oostenrijk kunnen gaan om daar het kuurprogramma te volgen. Ook is hij vanaf 2005 initiatiefnemer tot, oprichter en secretaris van het Reuma Revalidatie en Re-integratiecentrum (RRR) Zuid-Limburg, een reumacentrum dat sinds januari 2007 is geopend. Sinds 2005 geeft hij gastcolleges aan de medische faculteit in Maastricht, is hij van 2006 tot 2007 voorzitter van de Bechterew Patiëntenvereniging Zuid-Limburg en is hij medisch adviseur van de Reumapatiëntenvereniging Kerkrade.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 19 oktober 2020
61 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *