Tunnel Hamweg

Rijksmonument nummer 513757


Deze rondboogvormige tunnel is omstreeks 1928 in de stijl van het Functionalisme gebouwd door de Hollandsche Betonmaatschappij naar een ontwerp van ir. L.J.M. Dirickx. De tunnel is te vinden aan de Hamweg en loopt onder de spoordijk van de miljoenenlijn op het traject KerkradeSimpelveld. De tunnel is aangelegd om het verkeer onder de spoordijk door te leiden.

De tunnel is gebouwd met gewapend beton. Door de rondboogvorm kon worden volstaan met een geringe hoeveelheid bewapeningsstaal, omdat door deze vorm de drukvastheid van het beton uiterst effectief wordt benut. De tunnel is vanaf 27 juni 2001 ingeschreven in de lijst van rijksmonumenten.

Waardering1)Bron: cultureelerfgoed.nl
“De tunnel bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve bouwkundige waarde. Architectuurhistorische waarden ontleent de tunnel aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Ensemblewaarden bezit de tunnel als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Schaesberg-Kerkrade-Simpelveld. De tunnel is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. De tunnel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het object en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en de betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur.”

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 7 december 2020
65 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *