Steun voor Onderontwikkelde Streken

Organisatie


Deze stichting wordt in 1959 op 6 oktober1)Kerkrade Onderweg deel XX pg 142 als Komitee opgericht door Paul Meijs, Enny Wolak en Frans Roukens, en exploiteert vanaf 1967 een wereldwinkel. De aanleiding daartoe is een melkpoeder-actie op 21 december 1958 voor ondervoede kinderen op Sicilië.

Later wordt de naam veranderd in Stichting SOS (Steun Ontwikkelings Streken). Deze eerste vestiging ligt dan aan de Holzstraat. Het eerste item dat in de winkel verkocht wordt is een houten beeldje uit Haïti. In 1959 geeft zij voor de eerste keer het blad uit: S.O.S. en 3e Wereldhandel. De formule blijkt dermate succesvol dat meerdere vestigingen in andere delen van Nederland volgen. Ook worden dochterondernemingen opgericht in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Zij zullen later verzelfstandigen.

Op 19 mei 2000 wordt de vestiging in de Theaterpassage geopend. De doelstelling van een wereldwinkel is het bedrijven van eerlijke handel met producenten en leveranciers in ontwikkelingslanden. De franchiseformule Wereldwinkel valt tegenwoordig onder de organisatie: Fair Trade Original. De winkel verhuist in 2011 naar Markt 6. Op 20 maart 2014 verhuist de winkel naar Hoofdstraat 10. De nieuwe winkel wordt dan heropend door Vivian Lataster.

Groei


1959 – Opgericht op 4 januari
Jaren 70 van de 20e Eeuw – Andere vestigingen volgen in de rest van Nederland en de formule wordt ook in andere landen als Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland opgepakt. Deze worden later zelfstandige ondernemingen.
1973 – De stichting start met de import van koffie uit Guatamala.
1974 – Opening van winkels in Genk en Leuven
1976 – De naam verandert in Stichting SOS Wereldhandel, na de door SOS internationale georganiseerde handelsconferentie te Noordwijkerhout.
1987 – De verkoop van koffie aan grootverbruikers als overheid en instellingen start
1988 – De stichting mede-ondertekent het Max Havelaar Keurmerk. Het keurmerk is een onafhankelijke keur geïnitieerd door Bert Beekman. Het is een reactie op de wildgroei van de vele derde wereld initiatieven die producten importeren.
1990 – De stichting is mede-oprichter van de European Fair Trade Association (EFTA)
1994 – De naam wordt veranderd in Fair Trade Organisatie.
2000 – De wereldwinkels (Fair Trade Shops) worden ondergebracht in een Franchise formule.
2006 – De naam wordt veranderd in Fair Trade Original. De eerste 15 producten worden in reguliere supermarkten aangeboden.

Verder


Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 5 november 2021
176 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.